Lecții de la medicii sibieni

Doi ortopezi de-ai Spitalului Județean Sibiu au participat în calitate de lectori la Cursul Internaţional de Artroscopie a Genunchiului

lectori TM 2015Medicii ortopezi sibieni dr. Mihai Roman şi dr. Radu Fleaca au participat, la finalul lunii trecute, în calitate de lectori, la a V-a ediţie a Cursului Internaţional de Artroscopie de Genunchi, organizat sub egida Societăţii Europene de Artroscopie şi Chirurgia Genunchiului (ESSKA). Cursul a avut loc în Timişoara, în cadrul Centrul de Chirurgie Experimentală a Universităţii de Medicină „Victor Babeş“. Ca şi în anii precedenţi, pe lângă speakerii internaţionali de renume din Germania, Irlanda, Italia şi Austria, medicii sibieni, alături de colegii din Timişoara, Bucureşti, Cluj Napoca şi Târgu Mureş, au prezentat, în faţa a 60 de medici ortopezi, experienţa lor în chirurgia genunchiului şi în special în tehnicile chirurgicale minim invazive – artroscopia.

Curs oficial

Au avut loc şi operaţii live, training hands-on pe genunchi de bovine. „De patru ani ne întâlnim la Timişoara, la invitaţia bunului nostru coleg şi prieten, prof. dr. Radu Prejbeanu, şi împărtăşim cunoştinţele noastre cu medici ortopezi mai tineri din România şi străinătate. Anul acesta, cursul a căpătat o amploare deosebită, fiind inclus în circuitul oficial al cursurilor de pregătire în artroscopie al Societăţii Europene de Artroscopie şi Chirurgia Genunchiului – ESSKA. Au fost prezenţi, ca şi cursanţi, pe lângă medicii români şi medici ortopezi din Italia, Serbia, Austria şi Grecia. S-au abordat teme dintre cele mai importante, precum chirurgia ligamentului încrucişat anterior (LIA), patologia meniscului, tehnici chirurgicale pentru cartilaj, problematica rotulei sau instabilităţi multiligamentare”, descrie dr. Roman, medicul şef al Secţiei Clinice Ortopedie-Traumatologie a Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Sibiu.

Probleme serioase

Traumatismele sportive şi nu numai pot duce la ruperea ligamentelor sau meniscurilor genunchiului. Fotbalul, schiul şi handbalul reprezintă cauzele cele mai frecvente. Abordarea pacienţilor cu astfel de patologie trebuie efectuată cu mare atenţie şi tratate adecvat. În funcţie de diagnostic, tratamentul chirurgical se realizează pe cale deschisă (clasică) sau pe cale minim invazivă – artroscopie. Artroscopia este o tehnica chirurgicală ce necesită cunoştinţe şi aptitudini speciale, fiind, de fapt, o supraspecializare. De asemenea, intervenția necesită aparatură adecvată şi costisitoare. Aceasta, însă, a făcut din artroscopie un instrument foarte eficient pentru tratarea problemelor de la nivelul articulaţiilor şi este, din fericire, deja de mulţi ani, la îndemâna specialiştilor români. Ea are marele avantaj că permite recuperarea postoperatorie mai rapidă. De asemenea, comparativ cu operaţia clasică, artroscopia prezintă riscuri foarte mici de infecţii postoperatorii sau alte complicaţii.

Mihai ROMAN | șef secție

„Este cel mai consistent curs de chirurgia genunchiului din România şi suntem mândri că am avut şansa să reprezentăm Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu la un nivel atât de înalt în calitate de lectori. Practic, în fiecare centru universitar reprezentativ s-au dezvoltat doar câţiva supraspecialişti în subspecialitatea aceasta care ţine de traumatologia sportivă. Astfel, s-a constituit un nucleu de specialişti români care reuşesc la ora actuală să reproducă performanţele din străinătate în domeniul acesta atât de îngust care este chirurgia articulară artroscopică.”

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura