Leacuri din natură – VINETE (Solanum melongena)

Legumele cele mai îndrăgite pe timpul verii abundă pe tarabele de la piață sau în grădinile gospodarilor. Este momentul să ne bucurăm de beneficiile lor, în special de ale vinetelor.

Această legumă s-a bucurat de prestigiu în tradiția noastră culinară cu mult timp după apariția ei ca plantă sălbatică în Asia meridională (India).  De altfel, în bucătăria asiatică vinetele se află la loc de cinste deoarece tinerele, înainte de nuntă, trebuia să aducă 12 reţete pentru prepararea vinetelor. În Europa au devenit foarte populare în timpul Evului Mediu, atunci când au fost aduse prima dată de către arabi. Inițial gustul amărui al vinetei necoapte a adus o reputaţie negativă acestei legume în Evul Mediu. Timp de sute de ani oamenii nu au mâncat vinete deoarece erau convinşi că “fructul Sodomei” aduce nebunia, lepra şi cancerul. Treptat, această legumă și-a recuperat din prestigiu, recucerindu-i pe oameni ca plantă decorativă, înainte de a le ajunge, din nou, în farfurie, unde a şi rămas, începând cu secolul al 18-lea.

Vânăta se bucură astăzi de o largă răspândire geografică cu o generoasă gamă de soiuri, culori și forme. Indiferent de forma  sau culoarea lor, beneficiile acestora pentru sănătate sunt identice. Ele conțin Fe, Ca și alte minerale, vitamine sau fitonutrienți esențiali pentru sănătatea corpului uman. Consumul acestora poate îmbunătății circulația sângelui, irigând foarte bine creierul și reducând semnificativ riscul de infarct și accidente vasculare cerebrale, protejează tractul digestiv, împiedicând apariția cancerului de colon sau pot controla diabetul datorită conținutului mare de fibre și nivelului scăzut de carbohidrați solubili.

Vinetele sunt recomandate spre consum, persoanelor cu probleme în greutate deoarece conțin multă apă, fibre și puține calorii, mai ales dacă este combinată corect în mesele de peste zi. Ele se pot consuma în salate, garnituri și multe alte feluri, la grătar, cuptor dar nu în combinație cu maioneză sau mult ulei. Se pot combina cu puțin ulei de măsline și zeamă de lămâie sau ca ingredient principal în pifteluțele de legume.

Atenţie însă, la eventualele intoxicați sau potențialul alergenic, deoarece vinetele conțin un nivel ridicat de alcaloizi mai ales dacă nu sunt bine coapte! Persoanele care suferă de gută, artrită, osteoporoză şi alte boli inflamatorii trebuie să consume limitat aceste legume și doar la recomandarea medicilor.

Dr. Gizela Vonica

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*