LEACURI DIN NATURĂ | Urzica (Urtica dioica)

O binecunoscută plantă medicinală şi alimentară care este foarte căutată în acest sezon este urzica vie sau urzica creață, cum o mai numesc unii.

Această plantă perenă este foarte apreciată datorită conținutului său în săruri minerale (Fe, Si, Mg, K), vitamine (C, B2, K, A), substanţe proteice şi glucidice, steroli, ulei volatil, acid acetic și acid formic.

Efectele benefice îşi găsesc aplicaţia terapeutică în afecţiunile metabolice, reumatismale, în special guta, precum şi în unele cazuri de litiază renală. Extractul de urzică favorizează transferul acidului uric din ţesuturi în circulaţia sanguină şi crește eliminarea acidului uric prin urină. Unii cercetători afirmă faptul că ceaiul de urzică are proprietatea de a dizolva nisipul din rinichi și de a influența favorabil reumatismul și guta, prin eliminarea clorurilor și a acidului uric. Studiile ştiinţifice arată că extractele din rădăcină de urzică au efecte favorabile în hiperplazia benignă a prostatei şi rinita alergică. Datorită conţinutul crescut de săruri minerale, urzicile sunt o terapie ieftină și pentru anemie, dacă se face o cură cu ceai de urzici timp de o lună de zile. Diabeticii ar trebui să consume această plantă regulat sub formă de infuzie de urzică proaspătă. Efectul apare dupa 3-4 săptămâni de cură, consumat zilnic câte 0,5 l. Deasemenea, tensiunea arterială şi tahicardiile pot fi ţinute sub control cu ceai sau tinctură de urzică, datorită efectului relaxant pe care urzica o are asupra musculaturii netede a vaselor de sânge.

Frunzele tinere, culese primăvara, se consumă fie crude, ca salată, fie preparate în supă, ciorbă, mâncare cu carne, sos, chiftele cu cartofi, pilaf, piure, drob de urzici, omletă cu urzici, umplutură de plăcinte etc. Pentru consum, frunzele tinere se spală şi se freacă cu sare sau se opăresc 5 minute, pentru a păstra cât mai mult din nutrienții săi. Nu se vor folosi ca materie primă pentru preparate fitoterapeutice urzicile mature, deoarece toxinele care rezistă chiar la fierbere pot produce iritaţii la nivelul tegumentelor, al mucoasei gastrice şi al mucoasei căilor urinare.

Consumul de urzici se face cu precauție la copii sub doi ani și la femei în timpul sarcinii sau alăptării. Persoanelor cu hipertensiune arterială, ateroscleroză, hemoragii provocate de fibroame, tromboflebite, arterite trebuie să fie atenți la consumul de urzici datorită creșterii coagulabilității sângelui.


dr. Ghizela VONICA

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*