LEACURI DIN NATURĂ | Tomatele (Solanum lycopersicum)

Beneficiile consumării tomatelor sunt foarte numeroase, mai ales din punct de vedere oncologic. Acestea se datorează compușiilor anticancerigeni conținuți: licopenul și vitamina C.

Compusul ce dă culoarea roşie (licopenul) este de fapt substanța activă anticancer pentru prostată. Licopenul este un antioxidant care ajută organismul să combată acțiunea distructivă a radicalilor liberi, care atacă celulele sănătoase și produc în cele din urmă diverse forme de cancer. Un studiu publicat în jurnalul Cancer Prevention Research arată că oamenii de ştiinţă au folosit o concentraţie de licopen în lupta cu cancerul, comparabil cu consumul a 30 mg licopen/zi.

Pe lângă aceste beneficii, tomatele protejează îndeosebi inima, ținând colesterolul și tensiunea în frâu, dar mențin și pancreasul, oasele și ochii sănătoși. Consumul de tomate are totuși și limitări pentru persoanele cu astm bronşic, menstre dureroase, boli ginecologice sau litiază renală, unde consumul trebuie redus. În acelaşi timp, studiile au arătat că roşiile pătează dantura de cinci ori mai mult decât o fac tutunul şi cafeaua.

Totuși, punând în balanță aceste aspecte, se poate afirma că beneficiile pentru nutriție sunt mult mai numeroase. Trebuie menționat, însă, că prețiosul licopen este asimilat din roșia fiartă (pastă sau sos) doar în prezența uleiului de măsline (sau alte grăsimi). Roșia crudă conţine mai puţin licopen, dar este bogată în vitamina C și potasiu. Pentru sănătatea omului se recomandă a se consuma zilnic o tomată, mai ales în sezon. Pentru sezonul de iarnă, este recomandat a se consuma sub formă de sucuri sau sosuri. De exemplu, sosul gros (Sosul coulis) de tomate este alternativa cea mai comodă pentru pregătirea pastelor. Pentru sos este nevoie de 1 kg roșii tăiate cubulețe care se pun într-o cratiță împreună cu 4 cepe tăiate felii subțiri, 3 căței de usturoi tocați, pătrunjel, busuioc, cimbrișor, dafin, sare și piper. Se fierb la foc mic, timp de 2 ore, amestecând permanent. După ce a fiert, sosul se mixează pentru a forma o pastă fină și se păstrează în borcan la frigider. Se poate adăuga peste paste de câte ori este nevoie, iar din punct de vedere nutrițional, este un mare câștig.


dr. Ghizela VONICA

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura