LEACURI DIN NATURĂ | Scorțișoara (Cinnamomum verum)

Cafeaua cu scorțișoară de dimineață aduce numeroase beneficii sănătății. Da, ați auzit bine!

Scorțișoara este coaja de culoare roșcată-cenușie, a scorțișorului, un arbore mic, exotic, veșnic verde care face parte din familia Lauraceae. Este originar din Sri Lanka și din sudul Indiei.

Scorțișoara este apreciată pentru beneficiile aduse sănătății. Bogată în P, Mg, Fe și Ca, îmbunătățește digestia, detoxifică ficatul, scade nivelul de colesterol din sânge și are proprietăți antibacteriene, antifungice și antiparazitare. Scorțișoara scade glicemia și încetinește procesul de golire al stomacului dupa fiecare masă. Mai mult, datorită conținutului bogat de fibre, scorțișoara este un remediu pentru persoanele cu diabet zaharat de tip 2, pentru că îmbunătățește capacitatea de a răspunde la insulină, reglând, în felul acesta, nivelul de zahăr din sânge. Previne cancerul prin antioxidanții conținuți, printre care polifenoli, acid fenolic si flavonoide, care protejează organismul de stresul oxidativ și de efectele negative ale radicalilor liberi. Scorțișoara inhibă acțiunea unor enzime care contribuie la înmulțirea celulelor și poate preveni dezvoltarea celulelor canceroase de leucemie sau limfom. Inclusiv cancerul de colon poate fi prevenit cu ajutorul scorțișoarei, datorită conținutului de calciu și fibre.

Scorțișoara prezintă proprietăți miraculoase nu doar atunci când este consumată, ci și când este mirosită, întrucât stimulează activitatea cerebrală. Parfumul acestui condiment îmbunătățește memoria, crește capacitatea de a învăța lucruri noi și sporește atenția. Fiind un tonic cerebral, scorțișoara vindecă migrenele, cefaleele și este un bun adjuvant în tratarea anxietăților și a depresiilor prin îndepărtarea tensiunilor nervoase.

Are totuși și câteva contraindicații, datorită conținutului său în cumarină poate deveni toxic pentru ficat sau poate provoca dezechilibre hormonale la persoanele cu acest tip de probleme, afectând nivelul de estrogen. Scorțișoara poate subția sângele datorită proprietățiilor sale de anti-coagulare. De aceea, este contraindicat consumul acesteia înainte de orice intervenție chirurgicală.

În comerț se găsește sub formă de batoane, bucățele mici sau măcinată. Se utilizează în bucătăria occidentală mai ales pentru aromatizarea produselor de cofetărie, iar în țările orientale și la condimentarea preparatelor culinare.


dr. Ghizela VONICA

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura