LEACURI DIN NATURĂ | Sâmburi amari de caise (Prunus armeniaca)

Sâmburii amari de caise sunt obținuți din fructele de cais sălbatic.  Au un gust amar specific, motiv pentru care mai sunt cunoscute și sub denumirea de alună amară.

Acest remediu este folosit din timpuri străvechi, mai ales in  zona orientală, pentru a trata diferite afecțiuni respiratorii, precum astmul sau bronșita. Cercetările moderne au evidențiat faptul că, dacă îi consumi regulat, dar în cantități mici, sâmburii de caise se pot dovedi miraculoși pentru sănătatea organismului tău.

Sâmburii conțin în mod natural amigdalină (vitamina B17), utilizată în deceniile trecute în tratamentul cancerului, dar, în același timp, toxică pentru corp dacă se consumă în cantități mari. Amigdalina este transformată, odată ce pătrunde în organism, în cianură, despre care se știe că este otrăvitoare.

Sâmburii de caise conțin proteine, acizi grași, vitaminele A, C, vitamine din grupul B, betacaroten și minerale(magneziu, potasiu și fier). Datorită acestei compoziții, sâmburii de caise aduc numeroase beneficii pentru organismul tău, de la efectul antioxidant, antiinflamator și analgezic, până la reglarea tensiunii arteriale. Consumând doar doi sâmburi pe zi pentru o perioadă de 4 săptămâni, se pot observa schimbări la nivelul corpului, dar și creierului, îmbunătățind memoria, tonusul muscular, sistemul digestiv și  circulator. Aceste cure se pot repeta la anumite perioade. În medicina chinezească, sâmburii de caise sunt folosiți de multă vreme pentru tratarea durerilor articulare. Având un efect detoxifiant, sâmburii de caise reduc și inflamația, ceea ce înseamnă că pot fi considerați un tratament natural pentru artrită.

Sâmburii de caise se folosesc în alimentație ca parte a unor rețete de dulciuri și sunt de mare folos în cămara unei gospodine, pentru că îmbunătățesc gemurile și dulcețurile preparate pentru iarnă. Totodată, acești sâmburi sunt folosiți și la prepararea lichiorului italian amaretto, alături de migdale. Bunicile noastre obișnuiau să strecoare în gemul de caise, sâmburi, care sunt delicioși și benefici pentru sănătate. Din punct de vedere al calităților nutriționale, există o serie de asemănări între sâmburii de caise și migdale.

Datorită toxicității acestora, consumul la femeile gravide și la copii trebuie restricționat sau sub supravegherea medicilor specialiști.


Dr. Ghizela VONICA

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura