LEACURI DIN NATURĂ | Ridichea (Raphanus sativa L.)

Ce vă împiedică să radeți câteva ridichi dimineața și să plecați cu ele la muncă, ca să consumați când simțiți un mic gol în stomac?

O gustare sănătoasă. Ridichile fac parte din familia cruciferelor, adică aceeași familie cu varza. Cu alte cuvinte, vorbim de aceleași proprietăți ca și la varză, dar cu ceva în plus. Deoarece majoritatea o consumă aproape întodeaună crudă, atunci se poate afirma că prin consumul lor profităm de compușii ei anticancerigeni (antocianine, pelargodinine, kaempferolul).

Ridichile sunt excelente surse de vitamine C, asigurând aproximativ 20% din necesarul zilnic al organismului doar dacă consumați 100 g de ridichi roșii. Vitamina C previne îmbătrânirea prematură a celulelor prin producerea colagenului, o proteină care asigură elasticitate pielii şi vaselor de sânge. În plus, aceeași cantitate de ridichi conțin doar 16 kcal și 1,6 g fibre. Acest lucru contribuie la asigurarea unui tranzit intestinal normal și prevenirea constipației. Pe lângă vitamina C, aceste legume conțin și vitamina K, B6, zinc, magneziu, potasiu, calciu ș.a. De exemplu, conținutul mare de potasiu (233 mg/100 g) reglează tensiunea persoanelor hipertensive. Ridichile, la fel ca și alte legume, ne ajută să ne menținem organismul hidratat prin conținutul mare de apă.

Consumate periodic, aceste legume vă pot feri de cancer, deoarece au efecte antioxidante, ca mai toate legumele din aceiași familie, prevenind modificările celulare care favorizează instalarea cancerului, în special cel de colon. Ultimele studii medicale au demonstrat că ridichile ar putea avea proprietăţi antimicotice, datorită unei proteine conținute, care arată că ar duce la distrugerea ciupercilor care cauzează candidoza.

Ca orice plantă, trebuie să cunoașteți că există și contraindicații la consumul exagerat al acestora. De exemplu, persoanele care suferă de tiroidă trebuie să consume mai rar aceste legume, deoarece declanșează dereglări hormonale care pot agrava boala. De asemenea, persoanele care au pietre la rinichi trebuie să fie mai precaute atunci când consumă aceste legume.

Ridichile se pot consuma crude, cu sare sau fierte. Pentru ultima opțiune, se aleg ridichile foarte tinere care se pun la fiert câteva minute. După fierbere, acestea se prăjesc în tigaie cu frunze cu tot și se pot fi servite alături de un sos de iaurt și ceapă verde.


Dr. Ghizela VONICA

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*