LEACURI DIN NATURĂ | Pătrunjelul (Petroselinum crispum)

Considerată verdeața numărul 1 în bucătăria europeană, pătrunjelul a devenit cunoscut încă cu 2.000 ani în urmă, fiind originar din bazinul mediteraneean.

Inițial, el a fost consumat ca plantă medicinală în tratarea diferitelor afecțiuni și abia mai târziu au fost descoperite și proprietățiile sale nutritive. Pătrunjelul este nelipsit din rețetele multor mâncăruri, find un aliment cu un nivel ridicat de betacaroten, vitamina B12, acid folic, clorofila, calciu și vitamina C.

Cantitatea de vitamina C conținută într-o legătură de frunze de pătrunjel este mai mare decât cantitatea conținută într-o lămâie, fiind un suport natural pentru imunitate. Este indicat a se consuma și în anemii deoarece conține fier, care se poate absorbi cu ajutorul vitaminei C. Pe lângă această capacitate, pătrunjelul este considerat un bun stimulent al sistemului nervos, antiinfecțios, vasodilatator și bun regenerator capilar. Clorofila bogată în oxigen din această plantă are calități antibacteriene și antifungice, suprimă viruși și ajută plămânii să elimine toxinele acumulate.

Consumat la o masă consistentă, pătrunjelul poate îmbunătăți digestia proteinelor și a grăsimilor și favorizează absorbția intestinală, stimulând funcția ficatului. Această plantă aromată este una din plantele care luptă cu cancerul (mai ales cel de plămân), datorită compușilor conținuți: apigenina (polifenol) și falcarinolul. Apigenina din el acționează prin împiedicarea dezvoltării celulelor cancerigene, „tăindu-le alimentarea” și reducând microinflamațiile.

Pătrunjelul contribuie la tratarea alopeciei, dând rezultate mai bune comparativ cu alte metode, pentru cei care și-au frecat pielea capului cu pătrunjel. Pentru femei reprezintă un suport hormonal datorită apiolului, care este o componentă a estrogenului, hormonul feminin. Consumul regulat de pătrunjel poate regla ciclurile menstruale sau poate îmbunătăți sindromul premenstrual sau menopauza.

Sucul crud de pătrunjel are proprietăţi care ajută la funcţionarea tiroidei şi glandelor suprarenale, dar este potrivit şi pentru bolile ochiului. Atenție însă la consumul excesiv, adică mai mult de 60 g pe zi, poate dăuna sistemului nervos!

Puteți consuma o linguriță de pătrunjel zilnic, chiar și în omletă în combinație cu ceapă verde mărunțită. O jumătate de ceașcă de pătrunjel proaspăt sau o lingură de pătrunjel uscat oferă necesarul zilnic de fier și vitamina C.


Dr. Ghizela VONICA

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura