LEACURI DIN NATURĂ | Mure (Rubus fruticosus)

Murul este una dintre cele mai vechi plante medicinale, mărturiile asupra folosirii ei în medicină datând din vremea lui Hippocrate, secolul al IV-lea î. Hr.

Fructele murului au fost consumate în Europa, în scopuri medicinale, iar planta de mur era folosită ca zid viu de protecţie împotriva jefuitorilor. Grecii, de exemplu, au folosit murele ca remediu pentru gută, iar romanii au folosit ceai din frunze de mure pentru a trata diferite boli. Prin secolul al 16-lea, sucul de mure a fost utilizat pentru a trata infecţii ale ochilor şi gurii. În prezent, sunt cunoscute din acest gen peste 100 de specii și peste 1.000 hibrizi și doar o parte dintre aceștia au proprietațí medicinale.

De la mur se folosesc, pe lângă fructe, și frunzele, care au cea mai mare putere tămăduitoare, ele având proprietăți dezinfectante, cicatrizante, reglatoare hormonale și antihemoragice. Fructele sunt depurative, astringente, laxative în stare proaspată și antidiareice în stare uscată. Acestea sunt bogate în fibre care sprijină scăderea în greutate prin inducerea stării de sațietate dar echilibrează și colesterolul, glicemia și nivelul de insulină din sânge. Ca și alte fructe de pădure, murele conțin numeroase substanțe nutritive, cum ar fi vitamine, minerale, antioxidanți și fibre, care sunt esențiale pentru o sănătate optimă. Murele au cantități semnificativ de mari de fitochimicale, flavonoizi fenolici, cu numeroase beneficii importante de luptă împotriva cancerului, îmbătrânirii, inflamației și în bolile neurologice (degradarea creierului și pierderea memoriei). Polifenolii cu potențial anticancer prezenți în fructe pot inhiba dezvoltarea celulelor canceroase la plămâni, conform cercetătorilor americani.

Consumul zilnic de mure (aproximativ 350 g) vine la pachet cu numeroase beneficii pentru sănătatea tubului digestiv, deoarece protejează bacteriile prietenoase, care sunt în strânsă legătură cu imunitatea. Murele recomandate zilnic pot asigura corpului jumătate din cantitatea zilnică necesară de vitamina C, protejând astfel sănătatea pielii și imunitatea corpului.

Murele sunt printre puţinele fructe care conţin cea mai mică cantitate de zahăr, reprezentat aici de xilitol, un substitut al zahărului sărac în calorii care se absoarbe mai lent decât zahărul obținut din trestia de zahăr. Nutriționiștii le recomandă pentru consumul zilnic sub formă proaspătă, congelate sau sub formă de pudră uscată. Fructele murelor pot face combinații reușite cu alte fructe de pădure, mai ales în iaurtul consumat dimineața sau în fresh-urile revigorante recomandate pentru cei care își doresc o sănătate de fier.


Dr. Ghizela VONICA

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*