LEACURI DIN NATURĂ | Mazărea (Pisum sativum)

Odată cu venirea primăverii, corpul se află într-o stare de astenie instalată după o perioadă lungă, în care nutrienții din alimentele proaspete au lipsit. Mazărea boabe proaspătă este un aliat foarte bun în combaterea acestei stări de oboseală și lipsită de energie.

Conținutul său bogat în vitamine, minerale și antioxidanți previne și tratează anemia, sindromul oboselii cronice, ischemia, infarctul, osteoporoza, infecțiile cu Helicobacter pylori, bolile renale și cancerul (de sân, ovarian, de col uterin, de prostată).

Boabele de mazăre conțin un sortiment unic de fitonutrienți cu efect protectiv asupra organismului printre care amintim: vitaminele A, C. K, complexul de vitamine B, Mg, P, K, Zn, Se. Boabele de mazăre verde sunt încărcate cu antioxidanți și substanțe anti-inflamatorii (flavonoide, carotenoider, acizi fenolici sau polifenoli). Coumestrolul este unul dintre polifenolii importanți ai mazărei, studiat de specialiști mai intens, datorită capacității de a combate cancerul gastric. Cercetătorii au observat că inflamațiile cronice și stresul oxidativ sunt mult reduse dacă se consumă zilnic mazăre în combinație cu alte legume proaspete, combătând totodată și hiperglicemia sau diabetul zaharat de tip 2. Acest fapt se datorează și conținutului său în fibre și proteine care protejează colonul și ajută la transformarea zaharurilor și carbohidrațiilor în energie. Nutriționiștii recomandă persoanelor cu valori mărite ale colesterolului consumul zilnic de mazăre deoarece antioxidanții și complexul de vitamine B previn afecțiunile cardiovasculare. Există totuși și contraindicații sau un consum restrictiv la persoanele care suferă de litiază renală sau au un nivel mare de acid uric în sânge.

Pentru a beneficia la maximum de fitonutrienții mazărei, este recomandat să se consume supa-cremă nepreparată termic (raw-vegan). Pentru aceasta, este nevoie de 1 litru de lapte de migdale (care se poate prepara și în casă), 400 grame mazăre (proaspătă/congelată), 1 avocado, 1 ceapă, 2-3 căței de usturoi, o legătură de pătrunjel, ulei de măsline, sare și piper. Se mixează pe rând într-un blender, până obțineți consistența dorită, iar la final se poate decora cu bucățele de ardei roșu și busuioc. Se consumă la temperatura camerei și se poate păstra la rece încă 2-3 zile.


Dr. Ghizela VONICA

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura