LEACURI DIN NATURĂ | Mărul (Malus domestica)

Mulți dintre noi cunosc, probabil, efectele benefice ale consumării merelor, dar puțini cunosc cantitatea exactă, mai ales dacă ești sub lupa strictă a unei diete clare.

Mărul este unul dintre cele mai accesibile și sănătoase fructe, datorită conținutului său bogat în minerale, vitamine și nutrienți. Consumând un măr pe zi, asiguri corpului necesarul zilnic de vitamina C și fibre, care protejează întregul sistem digestiv. Mai puțin cunoscut este faptul că poate susține sistemul imunitar în lupta cu cancerul, prevenind apariția radicalilor liberi. De exemplu, într-un măr există 6 mg de vitamina C, utilă în lupta cu cancerul.

Numeroase studii arată că acest fruct poate reduce riscul apariției cancerului la plămâni, datorită conținutului în quercitină. Alte studii au arătat că mărul este indicat și în alte forme de cancer, în special cel la sân, datorită compușilor săi anticancerigeni (quercitina, flavonoide, polifenoli, vitamina C). Este bine de știut că o parte semnificativă dintre acești compuși sunt conținuți în coajă sau sâmburi. Consumarea sâmburilor de mere este considerat un obicei sănătos, mai ales când vine vorba de cancer. Sâmburii de măr sunt o bogată sursă de vitamina B17 (amigdalină), compus care este întâlnit și la caise, prune ș.a. Amigdalina este capabilă să distrugă celulele canceroase numai dacă se află în combinație cu anumiți antioxidanți sau alte vitamine. Acest compus conține, de fapt, în cantități foarte mici, o cianură naturală care poate fi benefică sau să producă distrugeri în corp atunci când este consumată în exces. Din acest motiv, medicii nutriționiști recomandă câțiva sâmburi pentru consum și întodeauna în combinație cu alte alimente.

În concluzie, consumul periodic al merelor (un măr pe zi sau chiar la două zile) ne poate feri de apariția obezității, astmului, bolilor cardiace, bolii Alzheimer, cancerului etc.


dr. Ghizela VONICA

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*