LEACURI DIN NATURĂ | Mărarul (Anethum graveolens)

Originară din S-V Asiei sau S-E Europei, aceasta este o plantă sălbatică din bazinul mediteranean până în Asia Centrală.

Mărarul a fost folosit în medicina ayurvedică de către medicii egipteni, acum 5000 de ani, fiind regăsită printre ruinele romane. Numele său (Anethum) este derivat din cuvântul grec „aneeson”, care înseamnă puternic mirositor.

Această plantă este frecvent folosită împotriva disconfortului abdominal, ulcer, afecțiuni ale ochilor, precum și împotriva durerilor uterine. În perioada Evului Mediu, această plantă era folosită frecvent ca protecție împotriva magiei negre, iar grecii își acopereau capul cu aceste frunze pentru a li se induce somnul.

Mărarul este o plantă aromatică anuală care face parte din familia Apiacee. De la această plantă se folosesc semințele, care au proprietăți carminative, stomahice și diuretice, și partea verde (frunzele). Acestea conțin numeroși compuși volatili, printre care cei mai importanți sunt carvone și limonene. Consumat periodic în mâncare, poate combate balonările, retențiile de apă sau edemele. Semințele de mărar sunt eficiente în tratamentul indigestiei şi al sughițului, mai ales la copii şi sugari. Cercetările au demonstrat şi că uleiul esențial are proprietăți antibacteriene, inhibând creșterea bacteriilor intestinale. Dacă uleiul este aplicat pe piele, în zona brațelor, poate reduce senzația de greață sau, în cazul rănilor, poate vindeca infecțiile pielii. Persoanele care au probleme legate de respirația urât mirositoare pot mesteca câteva semințe de mărar. Atenție, însă, la cantitatea ridicată de sare pe care mărarul o conține, fiind de evitat planta uscată sau extractul apos în dieta persoanelor cu regim strict hiposodat. Uleiul de mărar este contraindicat în timpul sarcinii şi alăptării.

Astăzi, mărarul are numeroase beneficii în controlul atacului de insecte dăunătoare, mai ales dacă este cultivat în asociere cu alte plante condimentare, cum ar fi coriandrul. Este bine de știut că poate inhiba dezvoltarea unor plante, precum morcovul, dacă sunt plasate în grădină una lângă cealaltă.

Studiile recente arată că uleiul de mărar este intens folosit în industria alimentară în scopul de a crește siguranța alimentelor în timpul depozitării, protejând astfel de diverse contaminări sau oxidări.


Dr. Ghizela VONICA

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura