Odată cu venirea primăverii, din stratul frunzos al pădurilor puteți zări frunzele late ale usturoiului ursului, căci așa se mai numește această plantă care crește în pădurile de carpen și fag.
Frunzele de leurdă (usturoiul ursului) conțin sulfura de alil, care imprimă gustul şi mirosul caracteristice usturoiului, carotenoizi, vitaminele A, C şi complexul B săruri minerale şi proteine.
Toate aceste componente ale plantei sunt active doar la frunzele tinere, înainte de înflorirea plantei, după care frunzele încep să-și piardă beneficiile curative. Substanţele active conţinute de leurdă au efecte vasodilatatoare şi reduc hipertensiunea arterială. Consumul periodic al frunzelor poate îmbunătăți memoria, stările depresive, de anxietate și neliniște sau poate îmbunătăți somnul. De asemenea, vă puteți preveni răceala, bronșita, gripa și alte probleme respiratorii, doar consumând salată de leurdă periodic, deoarece frunzele au efect antiseptic și antinflamator.
Leurda poate elimna excesul de toxine și acid uric din corp, având un rol benefic asupra bolnavilor de gută, și curăță rinichii și vezica urinară. Persoanele care au diferite afecțiuni ale pielii ca urmare a intoxicării organismului cu paraziți sau diferite toxine alimentare pot să țină, o perioadă, o cură cu suc de leurdă, îmbunătățit și cu alte legume sau fructe
Ca orice plantă medicinală, are totuși și câteva contraindicații, sugerându-se a se folosi cu prudență în perioada de alăptare, deoarece aceasta poate contribui la accentuarea colicilor la sugari. Atenție mărită trebuie să acorde acestei plante și persoanele cu gastrită, indigestie sau alte probleme digestive.
În această perioadă, recomand oricărei gospodine crema de brânză de vaci realizată în amestec cu unt, leurdă tăiată mărunt, sare și piper. Crema se poate îmbunătăți cu adaos de alte verdețuri și condimente și se poate consuma întinsă pe pâine.
Dr. Ghizela VONICA