LEACURI DIN NATURĂ | Dude (Morus sp.)

În fiecare an, călcăm în picioare cu indiferență dudele căzute pe jos, fie că sunt albe sau negre. La piață nu le găsim niciodată, deși aceste fructe sunt inamicul tumorilor, diabetului zaharat și al hipertensiunii.

Dudele sunt o sursă de sănătate ignorată de cei mai mulți adulți, deși mulți dintre noi le-au consumat în copilărie. Efectele lor benefice sunt uimitoare datorită conținutului bogat în vitaminele C, A, E, K și complexul B, precum și în minerale (Ca, P, Fe, Mg, K, Mn).

Dudul a fost adus din China în urmă cu sute de ani pentru a fi cultivat pe teritoriul României pentru frunzele sale care constituiau principală sursă de hrană a viermilor de mătase. Deși au o viață de fructificare scurtă, dudul crește rapid, ajungând până la 20 m înălțime, fiind cultivat și naturalizat din zona de câmpie până în cea de deal. Fructele de dud se coc la începutul verii şi au dimensiunea unor mure, de aici şi denumirea populară a dudelor sau „mure de copac”.

Cea mai mare importanță a fructelor este dată de conținutul în antioxidanți precum resveratrolul și antocianina, care ajută în tratamentul bolnavilor de cancer, dar și în afecțiunile neurologice sau împiedică îmbătrânirea rapidă a celulelor. Bolnavii de diabet zaharat ar trebui să consume regulat (200 g fructe/zi) aceste fructe, deoarece întârzie descompunerea zahărului în intestine, eliberând treptat zahărul din sânge, ținând sub control diabetul, dar și obezitatea sau inflamațiile. De asemenea, antioxidanții pot reduce tensiunea arterială, prevenind bolile de inimă sau ajută la îmbunătățirea amigdalitei, datorită rășinii pe care acestea le conțin. Pe lângă fructele dudului, propietăți terapeutice au și frunzele de dud din care se fac infuzii (2 lingurițe de frunze uscate la 250 ml apă fiartă) contra bolilor de ficat, gastritei, ulcerului gastric și duodenal sau a durerilor reumatice.

Dudele sunt fructele perfecte pentru micul dejun, asigurând necesarul de energie pentru întreaga zi, iar pentru sportivi sunt un real suport în îmbunătățirea efortului fizic sau creșterea masei musculare. Dudele nu au zaharuri, iar 100 g de fructe proaspete conțin doar 57 de calorii, motiv pentru care nutriționiștii le recomandă în curele de slăbire, în combinație cu iaurt sau la prepararea unor smothie combinate. Pentru iarnă, gospodinele pot pregăti din aceste fructe un delicios sirop care își păstrează multe însușiri curative din fructele proaspete, dar diabeticii trebuie să fie atenți la cantitatea de zahăr adăugat la preparare.


Dr. Ghizela VONICA

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura