LEACURI DIN NATURĂ | Cireșele (Prunus avium)

Aveți probleme cu kilogramele în plus și sunteți dependenți de dulciuri? O alternativă sănătoasă care să le înlocuiască pe acestea ar fi cireșele, care au 63 calorii/100 grame și dau senzația de saţietate, graţie fibrelor solubile din compoziţie.

Încercați în sezon să consumați zilnic aproximativ un pumn de cireșe, datorită numeroaselor beneficii pentru sănătate pe care acest fruct le aduce. Antioxidanţii, mineralele, acidul elagic, vitaminele C, A, flavonoidele, melatonina şi antiocianele fac din aceste fructe adevărate izvoare de sănătate.

Pigmentul roșu din cireşe reglează nivelul de colesterol din sânge şi reduce riscul de boli de inimă şi diabet. De asemenea, poate avea efecte miraculoase şi asupra creierului, prevenind instalarea unor boli neurodegenerative, cum sunt demenţa sau boala Alzheimer, datorită efectului antiinflamator. Dacă ai probleme cu somnul, consumul regulat de cireșe te poate ajuta să-ți îmbunătățești situația. Sucul acru de cireșe poate reduce durerea musculară a sportivilor de maraton, deoarece scade inflamația intramusculară. Decoctul din codiţe de cireş este bun pentru tratamente în bolile de rinichi, fiind, totodată, un diuretic activ.

Mineralele conținute pot ameliora afecțiunile aparatului circulator și cele ale digestiei. Potasiul din fructe reglează tensiunea arterială și contraatacă efectele negative ale sodiului.

Cireșele nu sunt bune numai la prăjituri sau la făcut ceai din ele. Ele conțin îndeosebi un principiu activ anticancerigen remarcabil care ajută corpul să elimine „impostorii endocrini”. Aceste reziduri hormonale prezente în alimentele noastre și în mediul în care trăim contribuie la dezvoltarea a numeroase tulburări, de la infertilitate la forme de cancere hormono-dependente. Studiile facute recent au scos la iveală faptul că anumiți compuși din cireșe previn mutațiile genetice care pot declanșa apariția cancerului. Acidul glucaric este unul dintre principalii compuși anticancerigeni, întâlnit și în miezul de grepfrut și de portocală. Tocmai din acest motiv, abuzați de o frumoasă salată de fructe care să conțină pepene galben, cireșe, frunze de mentă, oțet balsamic și piper negru și cu siguranță veți avea un aliat împotriva cancerului.

În caz de dispepsie, sensibilitate gastrică și colită de fermentație activă este contraindicat consumarea cireșelor proaspete. Se recomandă în astfel de cazuri folosirea cireşelor în scop terapeutic mai degrabă sub formă de compoturi şi dulceţuri.


Dr. Ghizela VONICA

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*