LEACURI DIN NATURĂ | Ceapa (Allium cepa)

Ceapa este o legumă banală care ne face să ne dea lacrimile, dar cu o mare utilizare gastronomică.

Din punct de vedere nutrițional, ceapa este un aliment dens, cu o cantitate mică de calorii, cu numeroase beneficii nutriționale, precum vitamine, nutrienți și antioxidanți. O singură ceapă poate să conțină aproximativ 60 calorii, 15 g carbohidrați, 0 g grăsime, 0 g colesterol, 3 g fibre, 7 g zahăr, 2 g proteine și aproximativ 10%  din cantitatea zilnică necesară de vitamina C, vitamina B-6, magneziu. Printre numeroasele beneficii aduse sănătății se enumeră reducerea obezității, combaterea afecțiunilor cardiace și a cancerului.

Consumată periodic (o ceapă mică/zi), poate preveni diferite forme de cancer, precum cel de stomac, colon, dar și alte forme. Antocianina și cuercetina pe care îi conține mai ales ceapa roșie sunt antioxidanții care reușesc să distrugă celulele canceroase. Astfel, aceasta antocianină, care este responabilă de culoarea puternică, are un rol important în a stopa răspândirea cancerului în organism. Compușii ei pot acționa la nivele diferite, încă de la transformarea celulelor bune în celule canceroase până la împiedicarea dezvoltării lor.

Are totuși și contraindicații la bolnavii cu gastrită, colon iritabil, colită de fermentaţie sau cei cu intoleranţă la ceapă, la care pot apărea tulburări care să agraveze starea. La aceștia, doza se reduce până la limita suportabilităţii şi se creşte treptat, până organismul se obişnuieşte.

Pentru a profita din plin de calitățile acestei legume, trebuie să știi că ceapa roșie conține mai mulți antioxidanți decât ceapa albă. Se recomandă a se consuma zilnic, de preferință crudă, presată sau tocată. Dacă este gătită, nu trebuie sa fie prăjită în ulei sau alt tip de grăsime. În salate, de exemplu, ceapa trebuie feliată și sărată cu cel puțin o oră înainte de a fi consumată. Pentru prepararea cepei marinate, aceasta trebuie tăiată felii și lăsată în apă sărată 12 ore. După ce au fost scoase din saramură, se pun într-un borcan cu semințe de muștar și cu oțet cald, păstrându-se așa o perioadă lungă de timp. Se poate consuma abia după 3 săptămâni.


dr. Ghizela VONICA

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*