Arborele de avocado, foarte benefic sănătății, face parte din familia Lauraceae alături de scorțișoară și dafin, dar, din păcate, este foarte puțin utilizat în bucătăria românească.
Fructul conține antioxidanți (vitamine A, D și E), carotenoide (luteină), minerale (K) și grăsimi bune (16%). În compoziţia sa se întâlnesc 18 aminoacizi care participă la formarea proteinelor complexe, esenţiale pentru buna funcţionare a organismului. Datorită conținutului său, fructul de avocado poate preveni riscul bolilor cardiovasculare, iar pentru pacienții dislipidemici este un adevărat adjuvant nutriţional.
Dulceața sa nu-l împiedică să fie potențial foarte feroce și față de celulele canceroase, îndeosebi în cazul cancerului de prostată. Vitamina E din fruct poate neutraliza radicalii liberi ce distrug celulele creierului, aşa că poate participa la prevenirea pierderii memoriei şi accelerarea bolilor mentale în cazul pacienţilor diagnosticaţi cu Alzheimer. Prin conţinutul bogat în fibre joacă un rol esenţial în sănătatea sistemului digestiv. Fibrele insolubile curăţă colonul, previn constipaţia şi pot participa la prevenţia cancerului colorectal, pe când cele solubile reglează apetitul (prelungind senzaţia de saţietate). Avocado mai conține și glutation, o proteină cu rol esenţial în funcţionarea optimă a sistemului imunitar şi a sistemului nervos.
Fructele de avocado pot fi consumate crude, în salate sau individual, aşezonate cu diverse ierburi aromatice şi condimente sau pot deveni ingrediente pentru deserturi, în diferite reţete de prăjituri sau shake-uri proteice. De exemplu, pentru pasta de guacamole este nevoie de 3 roșii mici, o lămâie verde stoarsă, un cățel de usturoi zdrobit, o jumătate de ceapă roșie tocată mărunt și o legătură de părtunjel tăiat mărunt. Pentru o porție de 4 persoane se pot folosi 3-4 fructe de avocado coapte. Se pregătesc toate legumele care trebuiesc tocate mărunt, iar sucul unei lămâi stoarse se pune peste fructul de avocado, care oxidează foarte repede și își schimbă culoarea. Pulpa fructului de avocado, scoasă cu ajutorul unei lingurițe, se amestecă cu legumele tăiate și se condimentează cu usturoi și suc de lămâie, după gust. Se poate consuma la micul dejun sau lângă carnea preparată la grătar. Atenție mare la caloriile multe conținute de avocado (160 Kcal/100 g), motiv pentru care se recomandă consumul în prima parte a zilei, deoarece conţinutul bogat în grăsimi poate duce la creştere ponderală.
dr. Ghizela VONICA