LEACURI DIN NATURĂ | Ambrozia (Ambrosia artemisiifolia)

Dacă v-ați luptat în această perioadă cu nas înfundat, care curge, strănuturi repetate și lăcrimări frecvente, probabil aveți o alergie.

În ultimul timp s-au înmulțit cazurile de alergie numite și febra fânului (alergie la ambrozie), iar de la an la an simptomele sunt tot mai agresive. E foarte probabil ca anul trecut să nu fi sesizat prezența acesteia și anul acesta să aveți simptome cu manifestări maxime. Toate aceste aspecte sunt în strânsă legătură cu imunitatea corpului, odihnă, alimentație etc. Trebuie totuși să tragem un semnal de alarmă. Alergia la ambrozie nu este o viroză și nici nu trece de la sine! Dacă eviți întâlnirea cu medicul alergolog, nu faci decât să prelungești agonia și complicațiile severe să apară.

Ambrozia sau „iarba pârloagelor” este o plantă perenă, cu răspândire agresiv-invazivă, originară din America de Nord. Prezența ei în România a fost semnalată în sudul țării în 1910. Semințele acestei buruieni rezistă în sol și 40 de ani până întâlnesc condiții propice de dezvoltare.

Trebuie amintit că această buruiană are și proprietăți medicinale, datorită compoziției sale în uleiuri esențiale, oligoelemente, vitamine și substanțe biologic active care luptă împotriva multor boli. De la această plantă este folosit în scop terapeutic toate părțile sale (rădăcina, planta întreagă, semințele și chiar polenul). Uleiul esențial de ambrozie, cinerolul și camforul conținut întră în compoziția unor preparate în combinație cu alte plante, extracte alcoolice sau anumite uleiuri cu uz extern și intern. Acestea pot fi folosite pentru îmbunătățirea stărilor de dizenterie, diaree, febră, prezența viermilor, hipertensiune, răni și vânătăi. Studii de specialitate au arătat că nichelul din compoziția sa scade zahărul din sânge, reglând astfel tensiunea arterială. Ambrozia are o acțiune bactericidă pronunțată, efecte analgezice și antiinflamatorii. Într-o oarecare măsură, ajută la lupta împotriva tumorilor canceroase, mai ales în tumori hormonale, cancer colorectal sau leucemii.

Trebuie să menționăm că ambrozia este considerată cea mai alergenică plantă și limitarea folosirii acestei plante se face sub supraveghere medicală. Cea mai periculoasă fază pentru sănătatea omului este în perioada polenizării (august-octombrie) deoarece polenul acesteia se fixează pe mucoasa tractului respirator provocând iritații severe însoțite de inflamații. În prezența reacțiilor alergice, în special la ambrozie și polenul ei, cel mai bine este să excludeți contactul cu planta.


Dr. Ghizela VONICA

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*