LEACURI DIN NATURĂ | Amarantul (Amaranthus sp.)

Amarantul este o plantă cosmopolită, sălbatică sau cultivată pentru consum ca și legumă, cereale sau plantă ornamentală.

În trecut era folosită de azteci și de incași, fiind cunoscută și prețuită de aceștia pentru calitățile pe care le descoperiseră la ea. Deși a fost eliminată din alimentația acestora odată venirea spaniolilor, planta veche de amarant poate deveni astăzi la fel de cunoscută ca și quinoa. Amarantul este o plantă benefică pentru sănătate, fiind una dintre cele mai nutritive alimente cunoscute și având o valoare proteică mai mare decât orezul, făina integrală de grâu, ovăz sau secară, conform raportului USDA Forest Service.

Amarantul este o plantă cu frunze late, ce crește în tufe, până la o înălțime de 1,8 m.  Aproximativ 60 de specii au fost identificate, cu inflorescențe care variază de la roșu la mov, verde și galben. Fiecare inflorescență poate produce aproximativ 60.000 semințe. Aceste semințe sunt foarte nutritive, bogate în minerale (mangan, fier, zinc, fosfor, cupru), în calciu și vitamine (A, B, E, D), 8 aminoacizi esențiali și nu conține gluten. Din acest motiv este amintită ca o cereală (pseudo-cereală). Planta este originară din America Centrală (Mexic) și răspândită în toată lumea. În ultimul timp specialiștii mexicani au făcut mai multe demersuri în combaterea obezității, încercând să reintroducă în dieta persoanelor supraponderale această plantă.

Amarantul nu conține gluten, iar semințele sale conține cu aproximativ 30% mai multe proteine decât orezul, sorgul sau secara. Unele studii arată că amarantul conține omega-3, esențial în reducerea presiunii sângelui. O cană de amarant negătit vine la pachet cu 31% din doza zilnică recomandată de calciu, precum și cu 14% din necesarul zilnic de vitamina C și 82% din necesarul de fier. Această plantă este bună pentru sănătatea inimii, tratează afecțiunile gastrice, îmbunătățește digestia, ajută la scăderea în greutate și ameliorează vederea. Amarantul conține molecule antioxidante antiinflamatoare care pot combate afecțiuni precum guta, artrita sau chiar puseurile specifice lupusului eritematos sistemic.

Amarantul poate fi consumat în mai multe moduri de preparare: fiert, copt, tras la tigaie sau folosit ca atare, pe post de topping pentru preparate precum salatele. Important este să-l introduci in dieta ta zilnică.


Dr. Ghizela VONICA

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*