Sezonul verii aduce cu el și bucuria gustului aromat oferit în special de fructele de pădure.
Afinul este unul dintre arbuștii care ne încântă papilele gustative la fiecare plimbare prin pădurile de munte. Inițial, afinul a fost cunoscut ca plantă tinctorială de către amerindieni, care vopseau hainele cu ajutorul sucului de fructe. Mai târziu, același popor a descoperit că aceste fructe ajută la reducerea grețurilor din perioada de sarcină, a tusei și durerilor de cap. Începând cu secolul XVIII, sucul de afine a devenit un aliment necesar în lupta cu scorbutul, pentru soldații care luptau în Războiul Civil american.
În ultimul secol, interesul pentru afine a căpătat o nouă amploare, odată cu descoperirea efectelor asupra microcirculației vasculare și acuității vizuale. Afinele sunt bogate în antioxidanți (antocianina), vitaminele C, A, E, complexul de vitamine B, cupru (care întărește imunitatea și are rol antibacterian), seleniu, zinc, fier (care ajută la creșterea concentrației de oxigen din sânge). Totuși, beneficiile afinelor înseamnă mult și pentru bolnavii de cancer datorită conținutului bogat în resveratrol, vitamine și minerale. Compușii activi din afine reprezintă un remediu excelent în cancerul de colon și ficat, reușind să omoare celulele cancerului ovarian, în proporție de 34 la sută, conform studiilor de specialitate.
Fructele de afin ajută și la prevenirea şi tratarea infecţiilor, diabetului și bolilor cardiovasculare, întărind sistemul imunitar și neutralizând radicalii liberi. Dacă sunt consumate regulat, afinele au rolul de a reduce tensiunea arterială, previn îmbătrânirea pielii, apariţia ridurilor si previn inflamaţiile apărute în corp. Pentru persoanele cu probleme de greutate, aceste fructe pot îmbunătăţi tranzitul intestinal, reducând inflamaţiile tractului și prevenind constipaţia şi diareea sau pot contribui la diminuarea grăsimii din zona abdomenului.
Sucul de afine neîndulcit este o unealtă de luptă împotriva infecțiilor bacteriene ale tractului urinar. Un pahar de afine are în jur de 80 calorii şi zero grăsimi sau colesterol. Aceeaşi cantitate are şi 10 mg sodiu, 20 g carbohidraţi şi 4 g de fibre, însemnând 15% din cantitatea zilnică recomandată. Pentru consumul zilnic, nutriționiștii recomandă 250 g afine în combinație cu iaurt și o linguriță de miere sau în preparea unui smoothie alături de alte fructe pe care le aveți la îndemână.
Dr. Ghizela VONICA