România și Germania sunt țări aliate și prietene, legate în spirit democratic, iar etnicii germani participă la construirea democrației fără nicio povară din trecut, chiar dacă ceea ce au trăit cei mai în vârstă nu a fost ușor, a afirmat președintele german Joachim Gauck, prezent marți la Sibiu.
„Țările noastre sunt legate în spirit democratic, în calitate de aliați și de prieteni. Nu este nevoie să construiești neapărat punți în această situație. Actualmente, în Europa asistăm la un fenomen conform căruia este nevoie câteodată să construim punți de legătură și de înțelegere chiar la nivel de interior de țară. Astăzi, aici, am impresia că totul se întâmplă pe fundal, mi se pare impresionant faptul că oameni bătrâni sau de vârsta mea sunt contemporani unei relații dificile față de o patrie dificilă. Nu a fost simplu ceea ce noi cei mai în vârstă am trăit“, a spus șeful statului german, într-un discurs susținut la sediul Forumului Democrat al Germanilor din România (FDGR).
Pentru valori comune
Președintele Germaniei și-a exprimat aprecierea pentru faptul că FDGR participă „fără nicio povară din trecut“ la construirea democrației în România. Gauck a spus că îi place denumirea de forum și a povestit că atunci când el a intrat în politică, în 1989, a fost membru al Neues Forum, în fosta RDG, care era o organizație ce încerca să modifice, să reînnoiască sistemul învechit și închistat. Denumirea Forumului Democrat al Germanilor este legată și de „această atitudine a cetățenilor care și-au dorit democrația și care vor să contribuie și în viitor la creionarea sa. Acest aspect este ceea ce pe noi ne leagă și mai mult decât acele amintiri ale unui trecut tradițional care pornește din aceeași etnie. În limba comună a noastră s-au spus lucruri destul de urâte, de aceea este important să folosim aceeași limbă în care au fost formulate lucruri urâte pentru a pentru a denumi acum conviețuirea solidară, pentru a formula democrație, libertate și stat de drept“, a afirmat președintele german.
Deputatul Ovidiu Ganţ va fi primul pe lista FDGR la alegerile parlamentare din noiembrie 2016. El a fost propus de toate cele cinci organizaţii regionale FDGR, cât şi de preşedintele FDGR, dr. Paul Jürgen Porr. În urma votului secret exprimat de Consiliul de Conducere al FDGR, următoarele poziţii pe lista de candidaţi vor fi ocupate de dr. Porr, de subsecretarul de stat în Departamentul pentru Relaţii Interetnice Christiane Cosmatu şi de omul de afaceri Werner Braun din Braşov. Această listă a fost adoptată în unanimitate de Adunarea Reprezentanţilor FDGR întrunită în şedinţă extraordinară pe 21 iunie. Ea va fi depusă în toate circumscripţiile electorale din ţară.