Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj, în colaborare cu Asociația Română pentru Propagandă și Istoria Aeronauticii Cluj au marcat marți, 7 decembrie, Ziua Internațională a Aviației Civile.
Astfel, în incinta aeroportului a avut loc vernisajul unei expoziții de fotografie despre viața și cariera Smarandei Brăescu, prima femeie cu brevet de parașutist din România.
Recorduri stabilite de Smaranda Brăescu în urmă cu 90 de ani
Totodată, cu ocazia împlinirii a 90 de ani de la stabilirea recordurilor mondiale de salt cu parașuta de către Smaranda Brăescu în 1931, a avut loc lansarea cărții „Smaranda Brăescu – Lăsați-mă să zbor!”, editată de Asociația Română pentru Propagandă și Istoria Aeronauticii Cluj, sub coordonarea comandorului Av. r. Laurențiu Buzenchi.
Directorul general al Aeroportului Internațional Cluj a susținut discursul de deschidere a evenimentului, în care a transmis un mesaj de felicitare tuturor celor care își desfășoară activitatea în domeniul aviației civile.
„În 7 decembrie este Ziua Internațională a Aviației Civile. Cu acest prilej, domnul comandor aviator în rezervă Laurențiu Buzenchi și Asociația de Propagandă și Istoria Aeronauticii Cluj au organizat o expoziție prin care scot în evidență realizările remarcabile ale Smarandei Brăescu, o parașutistă de nivel mondial, cu recorduri mondiale, care a adus cinste și mândrie României și care este strâns legată de Cluj, pentru că a trăit o perioadă la Cluj și este înmormântată aici. România are tradiții puternice în aviația civilă. Smaranda Brăescu este un exemplu pentru aceste realizări foarte importante ale aviației civile din România”, a declarat David Ciceo.
O treime din angajații aeroportului sunt femei
David Ciceo a transmis că, din numărul total de circa 1.200 de angajați care activează în perimetrul Aeroportului Cluj, o treime sunt femei, arătând că regia susține egalitatea de șanse și sprijină activitatea femeilor în domeniul aeronautic.
„Smaranda Brăescu este nu numai o personalitate a aviației civile mondiale, dar a inspirat și foarte multe femei. În ce privește Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj, în perimetrul aeroportului, instituțiile și societățile care lucrează sunt peste 1.200 de angajați, dintre care o treime sunt femei. Noi, aeroportul și instituțiile care activează aici avem o politică de egalitate de șanse și suntem încântați să sprijinim domnișoarele și doamnele în aviația civilă”, ,a adăugat Ciceo.
7 decembrie, Ziua Aviației Civile
În fiecare an, la data de 7 decembrie este sărbătorită Ziua Internațională a Aviației Civile, stabilită se Organizația Internațională a Aviației Civile (ICAO).
La eveniment au participat reprezentanții societății academice clujene, cadre militare și reprezentanți ai autorităților locale și județene.
Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj este primul aeroport regional al țării în ceea ce privește numărul de pasageri și are în derulare mai multe proiecte de dezvoltare astfel încât să asigure pasagerilor și colaboratorilor servicii de cea mai înaltă calitate. Totodată, Aeroportul Internațional Cluj are o contribuție majoră în dezvoltarea economică a regiunii.
Foto: Monitorul de Cluj