Aproximativ 450 de sibieni au apelat, în ultimele șase zile lucrătoare, cele trei linii de telefon ale Spitalului Clinic Județean Sibiu, în vederea programării pentru realizarea unui exudat nazofaringian și eliberării analizei RT-PCR COVID-19.
„De la implementarea posibilități de efectuare a testelor COVID la cerere au fost înregistrate, pe luna iulie, 332 de programari și au fost eliberate 155 rezultate. De asemenea avem deja 120 de programări pe luna august. Termenul de eliberare a rezultatului este de maxim 48 ore“, ne-a precizat Decebal Toderiță, purtătorul de cuvânt al celui mai mare spital din județ.
Măsuri urgente
Deși inițial s-a început cu o singură linie telefonică, o limită de 25 de testări pe zi și un program de prelevare de luni până vineri între orele 10 – 11, conducerea spitalului s-a adaptat la cereri. La ora actuală, laboratorul clinic de analize medicale al Spitalului Județean face programări la numerele de telefon 0269/215050 (interior 430), 0754010308 și 0269243922, disponibile de luni până vineri, între orele 11 și 15.
Testele scumpesc concediul
Testarea se face contra cost, la prețul de 300 lei, iar rezultatul este eliberat în limba română. Cei care au nevoie de el pentru a călători în străinătate trebuie să știe că sunt obligați să mai scoată bani din buzunar pentru traducere și uneori legalizare. „E cert că trebuie să-ți programezi extraordinar de bine ieșirea din țară sau concediul. Ai nevoie de programare și perioadă de așteptare pentru realizarea testului, venirea rezultatelor și traducerea acestora, iar apoi trebuie să ții cont că valabilitatea lui e de 48 – 72 ore înainte de tranzitarea unor granițe. Pentru o familiă cu doi adulți și doi copii, aproape ne-am dublat costurile de cazare“, mărturisete Maria Dragomir, o tânără care a ales încă de anul trecut să-și petreacă anul acesta concediul în străinătate.
Efort comun
Laboratorul spitalului are în prezent funcționale trei aparate de testare Real-Time PCR pentru testarea SARS-Cov-2. Eforturile pentru dotarea cu aparatură și consumabile au venit atât din partea donatorilor privați, cât și din partea Ministerului Sănătății și a Consiliului Județean. Cea mai recentă dotare este platforma de lucru automată de extracție/pipetare mix reacție/amplificare Real-Time PCR pentru testarea SARS-Cov-2 și a altor boli infecțioase, în valoare de 1,1 milioane de lei, achiziționată ca urmare a unei sponsorizări din partea Romgaz.
În paralel cu Spitalul Județean, la Sibiu se efectuează teste pentru depistarea Covid de către spitalul Polisano și laboratorul de analize Synevo.
Viorica MAIER