Caravana teatrală „Cultură’n șură” pornește prin Transilvania la sfârșitul lunii iunie.
Pentru al patrulea an la rând, proiectul „Cultură’n șură” transformă șurile unor săteni în scene de teatru. „Cultură’n șură” își propune reintroducerea comunităților de la sat pe harta culturală profesionistă în patru pași simpli: se montează spectacolul, se iese la cules de sate, se caută șuri primitoare și se invită toată suflarea la teatru. Se dorește împărtășirea bucuriei oferite de teatru cu toți cei aflați departe de scenele orașelor. „Cultură’n șură” oferă educație, cultură și divertisment totodată, devenind un eveniment marcant în viața comunității.
Spectacol în trei judeţe
Regizorul Victor Olăhuț, inițiatorul și managerul proiectului, împreună cu actorii Corina Moise, Florentina Năstase, Silva Schmidt și Alexandru Minculescu vor juca piesa „Fisura” de Flavius Lucăcel în trei sate din județele Cluj, Alba și Sibiu. Startul proiectului va fi dat de reprezentația de la Muzeul Satului din Baia Mare, la invitația directorului Teatrului Municipal, Radu Macrinici, vizând includerea în traseul caravanei teatrale și a unor sate din Maramureș, pe viitor.
Calendarul reprezentațiilor susținute în șuri este următorul:
30 iunie ora 22:00 – Muzeul Satului Baia Mare, în șura „Valea Vinului”
1 iulie ora 21:30 – comuna Râșca, județul Cluj, în curte la Viorel a lu’ Boașcă
2 iulie ora 21:30 – Galda de Jos, județul Alba, la Liviu a lu’ Pilu, lângă Hudița Morii
3 iulie ora 21:30 – satul Săsăuș, comuna Chirpăr, județul Sibiu, la Valentin Oltean, Casa Cantorului
Intrarea la spectacolele susținute în sate este gratuită!
Proiectul „Cultură’n șură” propune publicului de la sat spectacole de calitate ce se joacă cu succes pe scene profesioniste din București. Spectacolului „Fisura” i-a fost decernat premiul „Noi la sala nouă” în cadrul Festivalului Comediei Românești (FestCo) 2014, iar „Cerere în căsătorie”, de A.P. Cehov a intrat în repertoriul Teatrului de Artă din București.
„Cultură’n șură” ajunge anul acesta la cea de a IV-a ediție datorită succesului înregistrat în anii anteriori în județul Sălaj, unde a fost sprijinit logistic și financiar de Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj, prin directorul său, Daniel Săuca. Continuând un parteneriat de tradiție, caravana teatrală va parcurge și anul acesta, în luna august, un traseu prin cinci sate sălăjene. Sunt în desfășurare repetițiile pentru un spectacol pe texte de Ion Băieșu, care va avea premiera în șurile din Cheud, Hida, Marca, Tihău și Cuzăplac. Din distribuție fac parte actorii Iulian Gliță, Marin Grigore și Florentina Năstase, iar regia este semnată de Victor Olăhuț.
„Cultură’n șură” este deja un eveniment așteptat. An de an, începând cu prima ediție, la reprezentațiile din șuri au participat în medie 200 de spectatori, în comuna Cheud înregistrându-se chiar un record anul trecut, când în curtea Rodicăi Birta s-au strâns în jur de 400 de oameni. Succesul caravanei teatrale a determinat extinderea proiectului în mai multe județe, devenind astfel un proiect cultural regional. Proiectului derulat prin Asociația Inceptus România și partenerului de tradiție, Centrul de Cultură și Artă al județului Sălaj, i se alătură noi prieteni, atât din mediul privat, cât și public: Tenaris, F.R.A.I., Teatrul Podul, The Soviet, Lecom, CentoGroup, EduCab, ArkMedia Advertising, Teatrul Municipal Baia Mare, primăriile comunelor Râșca, jud. Cluj, Galda de Jos, jud. Alba, Chirpăr, jud. Sibiu și Viorica Samson Manea.