De la 1 octombrie în municipiul Sibiu va funcționa prima școală dedicată copiilor refugiați din Ucraina. La Scoala Ucrainiană din Sibiu toți profesorii, cu excepția celui de limba română, sunt refugiați din Ucraina. Cursurile școlii vor începe luni, 3 octombrie și sunt deja înscriși 234 de copii.
Școala Ucrainiană din Sibiu, dedicată copiilor care au fugit din calea războiului din țara vecină va funcționa începând de luni, 3 octombrie.
“Este foarte important ca acești copilași să aibă acces la educație, într-o primă fază în limba lor maternă, acest fapt le va ușura procesul de învățare în general, dar în special, cel al limbii române. Ne dorim ca pe viitor, majoritatea dintre ei să poată fi integrați, daca vor alege să rămână în Sibiu, în sistemul de învățământ local”, spune Lu Knobloch, din partea SUS INIMA, asociația promotor al acestei inițiative.
Peste 230 de copii înscriși până acum
Spațiul în care se va desfășura activitatea este pus de la dispoziție de către Parohia Evanghelică Sibiu și se află pe strada Smârdan numărul 5, cu caracter gratuit. Însă, datorită faptului că această inițiativă unică este una costisitoare, inițiatorii proiectului au solicitat și implicarea părinților elevilor, care au fost de acord să contribuie prin achitarea unei taxe modice de 200 lei pentru întregirea bugetului necesar.
Școala în această formă va funcționa timp de un an, fiind un proiect de 9 luni (octombrie – iunie). Pe parcursul acestui an copiii vor avea posibilitatea să învețe limba română iar în următorul an vor putea continua școala, fie în sistemul educațional român ca și elev, nu vizitator așa cum era până acum, fie să se întoarcă în Ucraina și să reintre în sistemul educațional de acolo. “Avem o dorința foarte mare de a-i ajuta pe acești copii, măcar pentru un an, de a deschide un spațiu pentru elevii din clasele V-XI, dar încă nu am reușit sa găsim o finanțare. Cheltuielile sunt destul de mari, fiind vorba despre 234 de copii înscriși pe liste deja”, continuă Carmen Chindris, președinta asociației SUS INIMA.
Programul școlar zilnic va începe de luni, 3 octombrie 2022. Curriculumul este aliniat cu programa educaționala din Ucraina. În cadrul școlii vor activa 4 învățători, un profesor de limba română, 1 profesor de limba engleză, 1 profesor de limba ucraineană și 2 profesori de arte și tehnologii. În afara profesorului de limba română, întreg personalul este format din cadre didactice refugiate din Ucraina.
“In primăvară a fost considerata aceiași soluție a educației online, ca pe vremea pandemiei, dar aceasta forma de educație nu este adecvată, mai ales pentru cei mici. Astfel căutăm să concretizăm această inițiativă a școlii ucrainene pentru copiii ucraineni de aici din Sibiu. Primul pas îl facem acum, în 1 octombrie, prin deschiderea școlii primare, cu puțin noroc vom reuși să deschidem și pentru elevii din ciclul gimnazial și liceal.”, încheie Eugene Vovk, coordonatorul de programe dedicate refugiaților din Ucraina al asociației SUS INIMA.
Avantajele acestei soluții sunt multiple: copii vor primi cunoștințe de calitate în acest an școlar și vor învăță limba română, deoarece va fi o limbă obligatorie în Școala Ucrainiană din Sibiu. Datorită faptului că școala va fi deschisă pe tot parcursul zilei, părinții vor avea posibilitatea de a avea joburi full time. Acest mediu le va oferi elevilor oportunitatea de a socializa, iar astfel se pot rezolva posibile probleme psihologice semnificative, atât pentru copii cât și pentru părinți. Părinții vor fi și ei implicați în activitățile școlii și astfel vor interacționa cu comunitatea în mod regulat. Școala va dezvolta un program și în afara orelor. Astfel, în weekenduri și după terminarea programului, funcționând ca și un hub educațional (pentru studiul limbii române, activități artistice si diverse sesiuni de formare și instruire)
Mai mult de 83% din familiile ucrainiene din Sibiu sunt dispuse să se întoarcă în Ucraina de îndată ce acest lucru va fi posibil. Doar 4% din familii au decis să rămână în Sibiu pe termen lung, iar restul încă nu s-au decis.
Scoala Ucrainiană primara din Sibiu este un proiect cofinanțat de SWISS SOLIDARITY si Canpack Romania. Daca doriți sa sprijiniți activitatile noastre, puteti lua legătura cu echipa SUS INIMA: office@susinima.eu, comunicare@susinima.eu, susinimasibiu@gmail.com