La Sibiu au poposit o mie de cocori!

„Am un dreptunghi, fac un pătrat. Am un pătrat, îl împătur, îl desfac, îl pliez, îl adun, îl împătur din nou și transform hârtia în cocor origami”.  (…)  Cea mai frumoasă și populară  formă de origami este cocorul. Conform unei credințe populare nipone, cel ce reușește să plieze o mie de cocori de hârtie, va primi drept răsplată, din partea zeilor, împlinirea unei dorințe. (…) Mesajul meu este: Pace în lume!”

Foto: Ion Talpoș

Am citat-o mai sus pe  Andra Urdea, artist plastic grafician,  pe care am avut bucuria să o întâlnesc, într-una din zilele trecute, în micuțul său spațiu expozițional de pe strada Tribunei din Sibiu. Am fost uimit să constat că aici poposiseră cocorii! Și nu erau puțini la număr! Sub tavanul încăperii, agățați de un tavan fals din pânză pluteau, lăsându-se în voia curenților de aer din încăpere, o mie de cocori de hârtie!

Născută în anul 1989 în Sibiu, după absolvirea unui liceu economic, Andra Urdea și-a descoperit vocația pentru artă, în ciuda temerilor că această pasiune nu-i va aduce confortul material de care, firesc, orice om are nevoie! Am purtat un dialog cu artista și am aflat detalii legate de pasiunea ei pentru artă, de munca ei de artist…

Ion Talpoș: Pasiunea dumneavoastră pentru artă este o pasiune mai veche?

Andra Urdea: Pe la sfârșitul anului trei de liceu am început să-mi analizez situația, să mă gândesc ce vreau să fac cu viața mea, ce mi-ar aduce fericire… Adică, îmi doream să mă trezesc dimineața cu zâmbetul pe buze! Asta este foarte important pentru mine! Și am început să mă pregătesc pentru facultate, pentru admitere la Arte Plastice, în Cluj. De atunci a început, practic, drumul meu artistic. A fost interesant, a fost frumos!

I.T.: La ce secție ați studiat în cadrul Facultății de Arte?

A.U.: Am studiat grafica și am mers pe tehnicile tradiționale de gravură Asta înseamnă de la  linogravură, la xilogravură, acvatinta, mezzotinta, litografie… Litografia fiind, de departe, una din tehnicile mele de suflet (tehnica de gravură pe piatră)! Este o tehnică frumoasă!

I.T.: Am văzut câteva postări în care, într-un atelier, îndrumați persoane care au dorit să experimenteze tehnica linogravurii.

A.U.: Acolo nu lucram în atelierul meu. Am fost într-un alt spațiu și acolo doar am susținut atelierul de creație.

I.T.: V-ați deplasat acolo cu tot echipamentul necesar?

A.U.: Da, am o presă mică de linogravură, care este transportabilă. Săptămâna viitoare voi susține un ateliere de creație în Muzeul Satului din Sibiu și câteva ateliere de linogravură vor fi susținute în cadrul proiectului „Astra Poetics”. Se va face acolo și o rezidență pentru artiști și în același timp, pentru public. Săptămâna viitoare o să se desenez în Muzeul Satului..

I.T.: Ați amintit de gravură. Ce presupune gravura, din punct de vedere al modului de realizare a unei lucrări?

A.U.: Depinde de tehnica de lucru… Vorbind de gravura pe metal, sunt diferite tipuri de metal care se folosesc pentru tehnica de gravură dar se mai poate face gravură și pe alte tipuri de materiale. Pe piatră, de exemplu, se poate grava, cumva… Litogravura, de exemplu, care este diferită de litografie. Vorbind despre litogravură, acolo se lucrează altfel, cu acizi care corodează materialul.

I.T.: Se corodează și piatra?

A.U.: Se poate coroda și piatra, pentru că este sensibilă.

I.T.: Ce instrumente folosiți dumneavoastră în artă, de obicei?

A.U.: Eu lucrez cu  pensula, cu penița și cu un cărbune special… Se lucrează ca pe o foaie de hârtie. Tehnica de lucru se bazează pe principiul ulei-apă. Lucrez cu materiale speciale pentru tehnica de litografie, care sunt pe bază de grăsimi. La partea de printat se folosește și apă și încernăluit. Este principiul acesta, unde și cum se absoarbe cerneala, cum se păstrează piatra curată… Este interesant!

 I.T.: Ați avut până acum organizate expoziții personale sau de grup?

A.U.: Am avut câteva expoziții personale. La fosta Cafenea Hub Studio din Piața Mică am avut una din primele expoziții personale. Atunci am folosit diverse obiecte ca să fac gravuri. Îmi place să mă joc cu ce avem în jurul nostru, să iau obiecte pe care să le redefinesc, cărora să le dau un alt concept, o altă formă…

I.T.: Am remarcat și la alți artiști pasiunea aceasta pentru refolosirea, în artă, a unor articole read-made. De curând am participat la vernisajul expoziției personale a prof. dr. Florin Viorel, Președintele Filialei Sibiu a UAP. La unele dintre lucrările domniei sale folosește asemenea tehnici de lucru și materiale recuperate pentru a „evada” din planul lucrărilor, cărora le dă volum…

A.U.: În cazul lucrărilor mele de gravură, hârtia păstrează amprenta obiectului folosit. Obiectul, în sine, nu rămâne atașat lucrării. Fiind vorba, aici, de o coală de hârtie, aceasta nu ar putea susține obiecte… În arta mea, caut textura. Caut amprenta pe care o lasă textura, depinzând de câtă cerneală folosesc, de ce presiune pun… Pentru mine  este un joc în sensul acesta, de a căuta structuri, texturi, pe care să le asociez între ele.

I.T.: Sunt lucruri interesante, pe care aș dori să le lămurim în continuare. O vom face cu o altă ocazie… Aș dori să revenim acum,  la cocorii origami.

A.U.: Cocorii expuși în spațiul acesta fac parte, de fapt din cea de-a doua serie de cocori din hârtie realizați de mine. Din cel de-al doilea lot de o mie de cocori! La prima mie de cocori pe care am realizat-o, am primit ajutor. M-a mai ajutat câte o prietenă, m-au ajutat mama și fratele. Seria aceasta de cocori am realizat-o singură. Cred că dorințele noastre sunt lansate în Univers și ni se răspunde la ele, în timp… Pentru mine, cocorii reprezintă o liniște, reprezintă pace! Îmi place geometria lor. Origami este o tehnică  care presupune geometrie și simetrie! Mi-a plăcut și matematica, iar lucrul cu hârtia are similitudini cu gravura… Dacă ai îndoit greșit hârtia, trebuie să o iei de la capăt, ca să-i păstrezi hârtiei forma și ținuta.  În rest, intervine partea aceasta de dexteritate, care este foarte interesantă și plăcută. Legendele cu cocori vin din Japonia și-mi place partea aceasta, că s-a importat hârtie din China prin anul 609 de către un călugăr coreean, în Japonia. Îmi place acest „trio” amintit. Oricum, se pare că hârtie s-a făcut și în Japonia înainte, origami s-a făcut și în China, înainte…  O poveste niponă spune că dacă faci o mie de cocori origami, ți se îndeplinește o dorință. Povestea aceasta se mai poate lega și de explozia bombei atomice de la Hiroșima, când o fetiță a supraviețuit exploziei bombei atomice. Nu a avut răni, dar la vârsta de doisprezece ani a fost internată în spital fiind bolnavă de tuberculoză. Pe patul de spital a început să confecționeze cocori din hârtie, la gândul că dacă va reuși să facă o mie de cocori, i se va îndeplini o dorință. Era atunci o perioadă dificilă, în care lipsea hârtia… Din acest motiv, a reușit să confecționeze ceva peste  vreo șase sute de cocori, apoi a decedat. Colegii și prietenii ei i-au susținut ideea, au continuat lucrul și au realizat cei o mie de cocori din hârtie. În memoria acelei fetițe, în Japonia a fost ridicată o statuie cu o fetiță și un cocor. Pe mine, gândul acesta mă duce la ideea de pace în lume, care reprezintă și mesajul meu, ce vine cu instalația aceasta.  Până la urmă și comunitatea și-a dorit mai mult, și-a dorit să fie sănătate, să fie pace în lume.

I.T.: A fost greu? A fost ușor să atingeți acest prag, de o mie de cocori realizați din hârtie?

A.U.: A fost un efort, dar până la urmă, a fost un efort colectiv!  Este necesar să mulțumesc echipei care m-a ajutat să montez acești cocori, ancorându-i de pânza de sub tavan. Tavanul fiind înalt, nu aș fi avut altă posibilitate de montaj dacă nu fixam mai întâi pânza aceasta sub tavan. Am făcut singură cocorii dar am avut trei spiriduși magici care m-au ajutat la montaj: Emanuel, Anita și Ioana. Sunt fratele meu, prietena lui și încă o prietenă. Ei m-au susținut și m-au ajutat, făcând posibil montajul celor o mie de cocori în doar două zile! Seara, priveliștea aceasta este frumoasă, când avem luminile pornite… Aș mai preciza că expoziția aceasta, de cocori origami, mai poate fi vizitată  pe strada Tribunei, timp de câteva zile…

I.T.: Este o oportunitate de care ar trebui să profite toți iubitorii de artă origami! Vă mulțumesc mult pentru timpul acordat!

A.U.: Și eu vă mulțumesc pentru interesul dumneavoastră, manifestat pentru artă!

Foto: Ion Talpoș

Autor: Ion Talpoș

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*