La mulți ani, BIS Teatru!

BIS Teatru susține 22 de reprezentații în luna octombrie.

În toamna anului 2006, în Piața Mică s-au jucat primele spectacole de teatru independent din Sibiu. În 2009 lua ființă Asociația Culturală BIS, care doi ani mai târziu a dat naștere festivalului-maraton „25 de ore de teatru non-stop”, dedicat teatrelor independente. Anul acesta, cea de-a șasea ediție a acestui festival a fost una internațională, sub egida EFFE. Din toamna anului trecut, Asociația Culturală BIS a inițiat și „Teatrul din cartier“, un proiect menit să aducă spectacole de teatru în cartierele Sibiului.

bis-teatru-nascut-in-90-foto-cristian-bisca

Fenomenul merge mai departe

Spectacolele produse și jucate de Asociația Culturală BIS sunt semnate – nu de multă vreme – BIS Teatru. În noiembrie 2015, spectacolul „Născut în ‘90” al Companiei BIS Teatru a fost premiat în cadrul Festivalului Internațional de Teatru Independent (FNTI), la București. De câteva luni, spectacolele BIS Teatru se joacă și în Grădina BIS, de pe strada Ștefan cel Mare nr. 56. În spatele acestor spectacole, proiecte, festivaluri se află o mână de oameni tineri și pasionați, coordonați încă de la început de actorul și regizorul Bogdan Sărătean.

Reprezentații în patru orașe

„În toamna lui 2006, Sibiul era un șantier promițător care se pregătea pentru Capitala Culturală Europeană. La invitația celor de la Cafe del Sol, am luat doi europaleți din Piața Mică și i-am transformat într-o scenuță pe care am jucat monoloagele «Mir» și «Curs de hermeneutica nesimțirii». Așa a început teatrul independent în orașul acesta. Au fost seri minunate. Pe urmă ne-am mutat la Atrium Cafe, care de 10 ani e cuibul și bastionul teatrului independent. Colaborarea cu Atrium a fost mereu excelentă. Și încă mai este. Sibiul ne-a inspirat, nivelul excelent al Teatrului «Radu Stanca» ne-a inspirat. E evident că Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu a mereu fost un motor care a obligat la calitate și performanță“, explică Sărătean. În octombrie 2016, Compania BIS Teatru propune un număr record de 22 de reprezentații, care vor avea loc în Sibiu, Cluj, Iași și Timișoara.

Transpirație și inspirație

În Sibiu, spectacolele se vor defășura în spații diferite, deoarece BIS Teatru încă nu dispune de o sală proprie acoperită. „E o performanță fabuloasă, dacă ne gândim că în spate e o mână de oameni care se susțin doar din bilete, din donații, din sponsorizări și proiecte. Iar toate astea implică muncă, transpirație și inspirație. Mă înclin în fața acestor oameni. I-am urmărit de pe băncile liceului sau ale facultății, iar acum sunt artiști în toată firea, conștienți de rostul lor. Tot ce ne dorim este să veniți la spectacole, iar spectacolele noastre să modifice câte ceva în oameni”, mărturisește coordonatorul BIS Teatru.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*