Şefa DNA Laura Codruţa Kovesi a arătat că, pentru ţara noastră, corupţia a reprezentat o „problemă sistemică”, fiind dezvoltat în timp un sistem de legături între politicieni, oameni de afaceri şi funcţionari publici care acţionau concertat pentru fraudarea resurselor publice.
„În România, corupţia a reprezentat o problemă sistemică între oameni de afaceri, politicieni şi funcţionari publici. Statul a încercat să ofere răspunsuri corecte.[…]Comparaţia cu alte state nu ne ajută foarte mult din cauza diferenţelor de sistem juridic. Asigurarea resurselor este esenţială pentru a funcţiona. Aşa cum vă puteţi imagina, ofensiva DNA a avut efecte semnificative. Investigaţiile efectuate au fost bine primite de societate. MCV a avut rolul unui observator obiectiv al progreselor înregistrate de România. Rolul MCV este indiscutabil şi în lipsa lui reforma sistemului judiciar nu ar fi avut amploarea pe care a avut-o. DNA va continua cu aceeaşi rigoare respectarea legii. Contăm pe sprijinul partenerilor noştri privim cu încredere spre partenerii internaţionali”. Şefa DNA a amintit şi de tentativele de modificare a legislaţiei „prin restrângerea instrumentelor folosite de procurori sau prin refuzul de a ridica imunitatea politicienilor acuzaţi de infracţiuni de corupţie”
Comisia pentru Control Bugetar (CONT) a Parlamentului European a organizat, marţi, o audiere privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) în ceea ce priveşte Bulgaria şi România, raportor fiind europarlamentarul Monica Macovei.
Scopul audierii este de a permite „o discuţie profundă la nivelul PE pentru a evalua modul în care România şi Bulgaria implementează angajamentele privind reforma judiciară, lupta împotriva corupţiei şi a crimei organizate”.
La audieri participă secretarul general al Comisiei Europene, Catherine Day, procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kövesi, ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, ministrul bulgar al Justiţiei, Hristo Ivanov, precum şi experţi din România şi Bulgaria dar şi alte ţări UE.