Atât președintele Klaus Iohannis, cât și premierul Nicolae Ciucă și fostul ministru al Muncii, Raluca Turcan susțin că pensiile vor fi mărite pentru a acoperi inflația acumulată în ultima perioadă.
Klaus Iohannis: Trebuie atenţie sporită pentru cei cu pensii mici, fiindcă acolo apar problemele cele mai mari
Președintele Klaus Iohannis a anunțat în urmă cu două săptămâni că ar trebui să existe o majorare a pensiilor care să compenseze în mare măsură inflaţia. „Trebuie atenţie sporită pentru cei cu pensii mici”, a punctat declarat președintele.
„Dacă vorbim de creşterea pensiilor trebuie să vedem contextul mai larg. S-au vehiculat 10%, 11%, dar nu putem să aşteptăm de la pensionar să plătească ei preţul crizelor şi în condinţiile în care avem o inflaţie de peste 15% eu cred că ar fi corect să ţină cont de această inflaţie creşterea şi atunci, după părerea mea, trebuie să fie o creştere mai mare. Nu ştiu dacă bugetul permite o creştere de 15%, însă cred că trebuie venit cu o creştere care compensează în bună măsură inflaţia. Trebuie atenţie sporită pentru cei cu pensii mici, fiindcă acolo apar problemele cele mai mari”, a declarat Klaus Iohannis.
Președintele spune că și salariile ar trebui majorate pentru că populația nu ar trebui să plătească prețul crizei
Raluca Turcan: Lege pentru ca pensiile mai mici de 3.000 de lei să nu fie impozitate
Fostul ministru al Muncii, Raluca Turcan, a scris joi, într-un mesaj publicat pe Facebook că propunerea lui Marcel Ciolacu pentru o majorarea diferențiată a pensiilor bazate pe contributivitate „este neconstituțională și neechitabilă”, considerând că este nevoie de măsuri complementare pentru a-i proteja pe cei cu pensii mici.
”Am depus în parlament, împreună cu mai multi colegi din PNL, pe 19 septembrie, un proiect pentru majorarea plafonului de impozitare, astfel încât toate pensiile mai mici de 3.000 de lei să nu fie impozitate. Acest ultim proiect ar permite creșterea foarte rapida a pensiilor mici, exact ce spune si dl. Ciolacu că își dorește”, a scris Turcan.
Ea s-a referit și la opinia președintelui PSD Marcel Ciolacu prin care consideră că nu e echitabilă o creștere procentuală a tuturor pensiilor, inclusiv a celor care au o sumă foarte mare.
„O majorare diferențiată a pensiilor bazate pe contributivitate, așa cum afirmă domnul președinte Ciolacu, este neconstituțională și neechitabilă. Este neconstituțională pentru că ar fi discriminatorie. Este inechitabilă pentru că pensia contributivă reflectă cât a muncit și cât a contribuit persoana în timpul vieții active. Ar fi profund nedrept să se egalizeze pensiile între cei care au realizat stagiul minim de cotizare și pensionarii care au muncit peste 40 de ani și au contribuit”, scrie Raluca Turcan. Aceasta precizează că în privința pensiilor bazate pe contributivitate „doar 90.627 au valori mai mari de 5.000 de lei”.
”Datele de la Casa Națională de Pensii Publice pentru luna octombrie 2022 ne arată contrariul, mai precis că, din cele 4.787.737 de pensii de asigurări sociale, doar 90.627 au valori mai mari de 5.000 de lei, adică 1,89%. Probabil ca se referă la pensiile speciale de care beneficiază unele categorii profesionale, în baza unor statute/legi speciale și în legătura cu care toată țara așteaptă reformele domnului ministru Budai”, a precizat Turcan.
Nicolae Ciucă: Există acest angajament ca pensiile să fie crescute în limita inflației
Premierul Nicolae Ciucă a anunțat și el vineri că prin creșterea pensiilor se vor recupera pierderile din urma inflației.
„În acest moment există acest angajament ca pensiile să fie crescute în limita inflației, să putem să acoperim această pierdere în bugetul fiecărei familii și de asemenea să identificăm celelalte măsuri pe care putem să le luăm pentru persoanele vulnerabile. Ca atare, măsurile pe care le-am adoptat, cei 50 de euro la fiecare două luni vor continua și în anul viitor și vom găsi și alte soluții pentru a putea să-i sprijinim”, a anunțat Nicolae Ciucă.
Conform simulărilor realizate de Ministerul Finanțelor, o majorare cu 10 procente a pensiilor ar costa bugetul de stat 11 miliarde de lei, iar o creştere de 15 procente – 16,5 miliarde de lei. În funcţie de procentul pe care îl vor conveni politicienii, majorarea s-ar aplica tuturor pensiilor, indiferent de valoarea acestora. PSD ar fi vrut ca această creştere să fie diferenţiată, numai că acest lucru nu ar fi constituţional.