„Hedda Gabler”, celebra piesă a lui Henrik Ibsen, va fi pusă în scenă la Teatrul Național „Radu Stanca” de regizorul Botond Nagy, dramaturgia de Kali Ágnes.
Piesa scrisă de dramaturgul norvegian (care semnează alte piese faimoase cum sunt „O casă de păpuși” sau „Rața sălbatică”) urmărește destinul fiicei unui general aristocrat de la sfârşitul secolului al XIX-lea, prinsă într-o căsnicie lipsită de dragoste.
„Sunt atras de destinele feminine”, a spus regizorul Botond Nagy, într-o conferință de presă. Acesta spune că în general nu e foarte fidel textului orginal, dar aici a simțit nevoia să se țină de text, „pentru că e unul fabulos”. Întregul proiect a început pentru că regizorul își dorea să monteze această piesă, la care, împreună cu Kali Ágnes, care a realizat dramaturgia, lucrează de doi ani și jumătate. Dar ce o face pe Hedda Gabler specială, printre toate personajele feminine ale lui Ibsen? Hedda Gabler spune povestea unui destin, povestea unui om care nu poate adera la anumite norme. „Pe vremea lui Ibsen, rolul femeii era foarte bine definit, trebuia doar să se ocupe de casă și de copii. Hedda refuză să îndeplinească aceste sarcini, nu se poate identifica cu așteptarile societății. Tocmai de aceea atrage atentia celor din jur, cărora le e frică, dar se simt și atrași de ea, nu o pot accepta, nu o pot cunoaște. În secolul XIX, femeile trebuiau să accepte că nu pot avea sentimente și dorințe sexuale, asta ducea la înăbușiri și la tragedii. Asta ne arată Hedda, frumos și necruțător”, ne-a declarat Kali Ágnes.
Regizorul s-a arătat foarte încântat să lucreze cu actorii de la Sibiu, de deschiderea acestora, de cât de puternici sunt și câtă energie au. „A fost o perioadă intensă, mai ales pe perioada repetițiilor. Am învățat foarte mult, mi se pare că a totul a fost ca o terapie pentru mine. Spectacolele lui Botond tulbură oamenii, nu mi-e teamă că o să rămână cineva indiferent. Cel mai mult aș vrea ca cei care vor petrece timp cu noi aceste câteva ore să nu uite că ceea ce văd e și despre ei. Ar fi bine dacă ar lăsa în urmă atitudinea de spectator și ar deveni parte din spectacol”, mai spune Ágnes.
Avanpremiera spectacolului are loc astăzi, 21 februarie, iar premiera joi, 22 februarie, ora 19:00, la Teatrul Național „Radu Stanca”, ambele reprezentații fiind urmate de o degustare de vinuri, oferită de Wine not?, cu vinuri de la Crama La Salina. Biletele se pot cumpăra online, de pe site-ul TNRS.
Cătălina STANISLAV