Înalta Curte de Casație și Justiție a considerat nefondat apelul liderului social-democrat Ioan Cindrea. Condamnat la un an de închisoare cu suspendare pentru conflict de interese, Cindrea rămâne, totuși, în fruntea Consiliului Județean Sibiu și are dreptul să candideze din nou. Vestea a stârnit confuzie în oraș. Șeful PSD Sibiu și-a luat concediu de odihnă. Nu are nici un comentariu de făcut. Aceeași tăcere s-a instaurat și la sediul partidului, la Consiliul Județean sau la Prefectură. În schimb, situația lui Cindrea a fost dezbătută la nivelul conducerii centrale a PSD. Reporterii Mesagerului de Sibiu au aflat ce s-a hotărât la București.
Ioan Cindrea nu va pleca de la conducerea Consiliului Județean Sibiu, deși a fost condamnat definitiv
Situația președintelui PSD Sibiu, Ioan Cindrea, a fost dezbătută la nivelul partidului, după ce Înalta Curte de Casație și Justiție i-a respins definitiv apelul și a consfințit condamnarea. Reporterii Mesagerului de Sibiu au aflat ce s-a hotărât la București.
Deputatul Cătălin Rădulescu, președintele PSD Diaspora, a lămurit cum se vede situația de la Sibiu la nivelul conducerii centrale. Liderul social-democrat afirmă că s-a discutat despre condamnarea lui Ioan Cindrea și concluziile sunt simple: Cindrea va rămâne atât la șefia Consiliului Județean, cât și la cea a organizației județene PSD. „Există un vid legislativ. Curtea Constituțională s-a pronunțat în ce privește conflictul de interese pus în discuție atunci când soțul sau soția este angajat la cabinetul parlamentar. Magistrații au hotărât, în iulie 2013, că parlamentarii aflați în această situație nu se află în conflict de interese. Nu putem împărți lumea în două categorii – cei care până în iulie 2013 au angajat soția sunt vinovați și cei care au făcut angajarea după această dată sunt nevinovați. Pentru aceeași faptă avem două categorii de cetățeni, unii vinovați și alții nevinovați. Legislativul va reglementa această situație și chiar procurorul general va promova în acest caz un recurs în interesul legii. Sunt mulți în situația asta, însă se va rezolva legal situația”, a declarat Rădulescu, în exclusivitate pentru Mesagerul de Sibiu.
ANI a pornit tăvălugul
Judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție au respins definitiv, pe 14 septembrie, apelul formulat de Ioan Cindrea, președintele Consiliului Județean Sibiu. Completul de 5 judecători a considerat nefondat apelul și l-a obligat pe Cindrea să achite suma 100 de lei cu titlu de cheltuieli de judecată. Sentința nu are cale de atac. Cindrea a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare pentru conflict de interese. Mai exact, pe vremea când era deputat, social-democratul și-a angajat propria soție la cabinetul său parlamentar. În mandatul său din perioada 2008-2012, el a propus și aprobat angajarea Amaliei Cindrea, creând un prejudiciu de 35.000 de lei. El a fost trimis în judecată în iunie 2014, de către procurorii Parchetului General, dosarul fiind deschis în urma unei sesizări a Agenției Naționale de Integritate. Instanța supremă a pus pe jar toată conducerea PSD din Sibiu.
Condamnat, dar păstrat în funcție
Judecătorii au suspendat atât executarea pedepsei, cât și pedepsele accesorii, adică interdicția de a alege sau de a fi ales. În această situație, Ioan Cindrea poate rămâne la cârma județului chiar și în timpul pedepsei de un an de închisoare. În același timp, există însă și Legea 115 din 2015 privind statutul aleșilor locali care spune, la articolul 18, că mandatul de consilier județean încetează în cazul unei condamnări la închisoare. Avocații contactați de reporterii Mesagerului au sesizat că ne aflăm în fața unei situații extrem de rară. De obicei, condamnații la închisoare, fie ea și cu suspendare, nu mai au dreptul să dețină sau să candideze pentru funcții publice. Prefectul Ovidiu Sitterli a invocat Legea privind statutul aleșilor locali. Cu alte cuvinte, judecătorii i-au permis condamnatului să rămână în funcția de președinte al Consiliului Județean și chiar să mai candideze pentru un mandat, iar Statutul aleșilor locali spune doar că nu mai poate face parte din Consiliul Județean.
Turcan îi cere demisia
Ioan Cindrea a refuzat să comenteze situația, a plecat în concediu de odihnă, iar în PSD Sibiu și la Consiliul Județean s-a instituit o tăcere totală. Purtătorul de cuvânt al Consiliului Județean, Ioana Căpățână, susține că președintele nu comentează decizia instanței supreme și că instituția nu va emite vreun comunicat de presă pe această temă. Vicepreședintele Constantin Șovăială, de profesie avocat, a refuzat și el să facă vreun comentariu. Prefectul Sitterli a afirmat că Instituția Prefectului va acționa „în limitele legii”, pentru ca mai târziu să refuze orice dialog pe această temă. Singurii care au reacționat oarecum după respingerea apelului au fost liberalii sibieni, care i-au cerut lui Cindrea demisia de onoare. „În politică trebuie să acceptăm că, dacă greșești, ceea ce e uman, trebuie să îți asumi o minimă răspundere, cel puțin la nivel de funcție publică“, a opinat copreședintele Raluca Turcan.
Cîmpean îl avertizează pe Cindrea
Ioan Cindrea va rămâne în funcție până la finalul legislaturii și va putea candida și anul viitor pentru președinția Consiliului Județean. Aceasta este concluzia avocatei Daniela Cîmpean, prim-vicepreşedinte PNL Sibiu și consilier județean din partea acestei formațiuni. Contactată telefonic de reporterii Mesagerului de Sibiu, Cîmpean a apreciat că, în termenul de încercare, de trei ani de la data condamnării, liderul social-democrat poate rămâne în fruntea Legislativului județean și chiar își poate depune o nouă candidatură. „Din punctul meu de vedere și având în vedere legislația, va putea să candideze în continuare, atâta timp cât pedeapsa îi este suspendată. Legal, va putea să își depună candidatura. Suspendarea înseamnă că acea pedeapsă nu se pune în executare decât dacă va mai săvârși o altă infracțiune“, a subliniat Cîmpean. Totuși, ea a atras atenția că orice altă condamnare penală ar putea atrage cumularea pedepselor. „Interesul lui este de a preveni săvârșirea oricărei alte infracțiuni. Chiar și un simplu accident de circulație cu vinovăție va fi pedepsit cu executare și cumularea pedepselor. Trebuie să fie extrem de atent și cum se uită la accelerație, nu numai cum o calcă“, afirmă Daniela Cîmpean. În același timp, consilierii județeni nu au posibilitatea legală și nu vor acționa pentru suspendarea sau limitarea atribuțiilor președintelui Cindrea, a mai precizat prim-vicepreşedintele PNL Sibiu.
Daniela CÎMPEAN | avocat
„Va putea să candideze în continuare, atâta timp cât pedeapsa îi este suspendată. Suspendarea înseamnă că acea pedeapsă nu se pune în executare decât dacă va mai săvârși o altă infracțiune.“
Ovidiu SCUTELNICU
Mihai COLIBABA
redactia@mesageruldesibiu.ro