Jurnalistul Cătălin Striblea impresionat de comuna Hoghilag

Jurnalistul Cătălin Striblea a petrecut recent două zile în comuna Hoghilag din județul Sibiu.

Foto: Facebook Cătălin Striblea

Jurnalistul a rămas impresionat de eforturile localnicilor din Hoghilag și satele aparținătoare de a recupera și renova vechile sate săsești din nordul județului, chiar dacă populația de etnie germană din zonă a ajuns la un număr extrem de mic.

Foto: Facebook Cătălin Striblea

Impresionat de cele văzute, Cătălin Striblea a promis realizarea unui reportaj amplu în comuna din nordul județului.

„Sașii aveau un obicei, mi s-a povestit. În fiecare sâmbătă seară, ieșeau la poartă să măture. Oricine trăia acolo trebuia să iasă. Nu era numai curățenie, era un sentiment de comunitate.

Tradiția s-a pierdut. Sâmbătă seara, la Prod, sat din Hoghilag, o singură femeie ieșise la poartă. Dar este un semn bun, de aici se construiește. Și semnele sunt mai multe.

Foto: Facebook Cătălin Striblea

Am petrecut 48 de ore în comuna Hoghilag din Sibiu.

Și am văzut că 30 de ani mai târziu, România se reconstruiește pe sine. Că recuperează și renovează satele sașilor, că poate să facă o școală de tip OZN într-o comunitate săracă fix cu scopul de a-i remorca pe acei oameni sărăcie.

Foto: Facebook Cătălin Striblea

Că știe brânză ca-n Italia, la domnul Gherman, de la Brânzeturi Hoghilag. Că face zacuscă de aur la familia Todea. Că iubește lemnul ca domnul Ștefan Petic și că-și recuperează bisericile fortificate sau că a făcut o afacere europeană din tuberoze.

Foto: Facebook Cătălin Striblea

Și că primarul Nicolae Lazăr se luptă să-și scoată lumea din noroi, la propriu. Și că păstrează meșteșuguri ca să poată renova, așa cum este la Fierăria Albastră, din Apoș, acolo unde Ovy Miclea și Mihai Barbu pun umărul. Mi-a crescut inima. Reportajul până la sfârșitul anului” a transmis Cătălin Striblea pe pagina sa de Facebook.

Foto: Facebook Cătălin Striblea

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*