Nume aplaudate îndelung pe scena Astra Film Festival în seara zilei de vineri, 25 octombrie: de la participanții la discuția despre modelul polonez, jurnalista Cristina Cileacu, ambasadorii Emil Hurezeanu și Bogumil Luft, sau profesorul Cornel Ban, la realizatorii și protagoniștii filmului O familie aproape perfectă, prezentat în premieră mondială (regizat de Tudor Platon și produs de Carla Fotea).
De altfel, ziua de vineri a programat patru premiere mondiale; alături de filmul lui Tudor Platon, spectatorii AFF2024 s-au mai putut întâlni, la sesiuni Q&A, cu regizorii Andu Paul (Pensule și ambalaje – premieră mondială), Rareș Gabriel Vasilca (Cei de sus – premieră mondială), Copel Moscu (Fotografii însângerate – premieră mondială). Alte sesiuni Q&A cu regizori ai unor filme din competițiile festivalului: Dan Curean (Pelicule de familie), Kristine Nrecaj (Cine e bărbatul în casă? – premieră națională).
DocTalk-ul serii, Secretul avansului Poloniei*, a avut loc după proiecția unui film documentar foarte apreciat, „Pădurea” (r. Lidia Duda, premieră națională), despre o familie care alege să se mute din oraș cu copii în mijlocul unei păduri, la granița Poloniei cu Belarus.
Evenimentul a fost parte din Sezonul Cultural POLONIA-ROMÂNIA 2024-2025, organizat de Ministerul Culturii și Patrimoniului Național din Polonia și Institutul Adam Mickiewicz, cu sprijinul Institutului Polonez din București, Ministerului Culturii din România și Institutului Cultural Român.
În această seară, de la ora 19:00, va avea loc Gala de premiere AFF2024, la Filarmonica de Stat Sibiu – Sala Thalia. Vă invităm să aflați alături de noi care sunt marii câștigători ai acestei ediții, încă mai sunt câteva bilete disponibile!
Ce puteți vedea astăzi la ASTRA Film Festival
Ziua de sâmbătă, 26 octombrie, începe la Astra Film Cinema cu proiecțiile unora dintre cele mai apreciate filme din selecția AFF2024: Alice On & Off (r. Isabela Tent), povestea unei minore care se îndrăgostește de un bărbat cu 35 de ani mai mare decât ea și care rămâne însărcinată la numai 16 ani, Maia – portret cu mâini (r. Alexandra Gulea), un documentar despre cultura aromânilor, Fragmente pe gheață (r. Maria Stoianova), o cronică autobiografică despre mistificarea „Occidentului”, și Planeta mea furată (r. Farahnaz Sharifi), un manifest personal împotriva represiunii regimului islamic iranian.
Cei care ajung astăzi la Cine Gold din Promenada Mall pot urmări, printre altele, Interceptat (r. Oksana Karpovych), un documentar despre complexitatea războiului din Ucraina văzut din perspectivele subiective ale soldaților ruși, Pelicule de familie (r. Dan Curean), Șantierul naval (r. Elvis Lenić), a cărui proiecție va fi urmată de o sesiune Q&A cu regizorul.
Așa cum v-am obișnuit, Astra Film vă invită și astăzi la dezbatere, la Filarmonica de Stat Sibiu – Sala Thalia: în DocTalk-ul Câte stele pe cer, atât plastic în oceane, moderat de Teodora Tompea, vom analiza criza globală a plasticului, poluarea și tentativele sustenabile (sau nu) ale marilor corporații. Discuția va fi precedată de proiecția filmului Plasticul Fantasticul, de Isa Willinger.