Jurnal de festival (V): exodul românilor și abuzurile la locul de muncă au fost temele zilei la AFF2024

Oamenii din Estul Europei acceptă uneori condiții umilitoare de muncă și de plată în Vest pentru că acestea sunt un pic mai bune decât cele de acasă. De aici, rezultă situații de viață greu de imaginat, cu puternic impact social, politic, economic. Cătălin Striblea, Ionela Vlase și Valer Cosma, cu intervenții de substanță dinspre public, au dezbătut acest subiect joi seară, la DocTalk Estici în Vest.

Foto: Astra Film Festival

Pretextul discuției, pe care o puteți vedea pe pagina de Facebook a festivalului: trei filme din selecția Astra Film Festival – Tata (r. Lina Vdovîi și Radu Ciorniciuc), 24 de ore (r. Harald Friedl), Mirajul Occidentului (r. Apolena Rychlíková) și expoziția de fotografie documentară Sezonierii (Cosmin Bumbuț, Elena Stancu).

Fiecare moment al zilei de joi a fost o sărbătoare în lumea filmului documentar, pentru că programul propus de organizatorii AFF2024 a inclus proiecții ale unor filme valoroase și sesiuni Q&A cu regizori precum Mateusz Pietrak (Basia: trei povești scurte), Valentin-Rareș Fogoroș (Doamne, fă din leu dolar! – premieră mondială), Yasmine Scheft și Amit Gavish (Bella și fiica ei – premieră națională), Anelise Sălan (Interzis – premieră mondială), Ioana Grigore (Leo Records: Doar pentru prietenii noștri – premieră mondială), Harald Friedl (24 de ore – premieră națională), Alexandra Gulea (Maia – portret cu mâini), Luiza Pârvu (Lecții de zbor – premieră națională), Sigrun Fritsch (FACE T(W)O Sibiu BTS) și Lidia Duda (Pădurea – premieră națională).

Foto: Astra Film Festival

Gala de premiere AFF2024 va avea loc sâmbătă, 26 octombrie (19:00), la Filarmonica de Stat Sibiu – Sala Thalia. Dacă vreți să fiți primii care află marii câștigători ai acestei ediții, să trăiți emoția regizorilor la înmânarea premiilor și să vă întâlniți cu invitații de marcă ai Galei, e bine să știți că numărul de bilete disponibil e limitat.

Ce puteți vedea astăzi la Astra Film Festival?

Foto: Astra Film Festival

Unul dintre cele mai așteptate filme ale acestei ediții, prezentat în premieră mondială la Astra Film Festival, este O familie aproape perfectă (r. Tudor Platon). Poate fi văzut la Sala Thalia (21:00) și va fi urmat de o sesiune Q&A cu regizorul și protagoniștii filmului, moderată de jurnalista Oana Zamfir.

La Astra Film Cinema, ziua începe cu Răzvrătire nocturnă (r. Nelson Makengo)/Competiția Voci emergente ale filmului documentar, o critică politică subtilă a consecințelor eșecurilor sistemice din Congo, și continuă cu Noi îi spunem Hanka (r. Grit Lemke)/Competiția central și est-europeană, un documentar elaborat, cu o estetică impecabilă, despre viața sorabilor din Lusacia, și Pelicule de familie (r. Dan Curean)/Competiția România, care pornește de la o serie de filmări de familie găsite într-un pod.

Două perspective interesante găsim și în Cine e bărbatul în casă? (r. Kristine Nrecaj, Birthe Templin)/Competiția central și est-europeană, unde aflăm poveștile a șase femei din Albania care au decis să devină bărbați, urmând legile codului Kanun, și Fotofobia (r. Ivan Ostrochovsky, Pavol Pekarčík), care ne poartă în Harkov, unde, pe fondul războiului, doi copii descoperă lumea subterană într-o stație de război. Ambele filme vor fi proiectate la Astra Film Cinema.

Cei care ajung astăzi la Cine Gold din Promenada Mall pot urmări De când mă știu (r. Maka Gogaladze)/Competiția Voci emergente ale filmului documentar, care analizează sistemul de educație georgian și mecanismele sale de îndoctrinare. Un alt titlu de neratat este Cum să fiu mort, dacă-s viu? (r. Ilinca Călugăreanu)/Competiția România, care spune povestea lui Constantin Reliu, un bărbat declarat mort de autoritățile din România, după o muncă de 25 de ani în Turcia.

Nicio zi la Astra Film fără un DocTalk: publicul AFF este invitat astăzi la Secretul avansului Poloniei, o dezbatere moderată de jurnalista Cristina Cileacu și centrată pe modul în care Polonia a reușit să implementeze reforme solide, să valorifice avantajele sale strategice și să se dezvolte mai mult decât celelalte țări din fostul bloc comunist. Dezbaterea, care are loc la Filarmonica de Stat Sibiu – Sala Thalia, va fi precedată de filmul Pădurea (r. Lidia Duda).

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura