Jurnal de festival: AFF continuă cu filme care ne deschid mintea și ne stârnesc emoții puternice

Astra Film Festival a confirmat marți seară așteptările, ba chiar le-a depășit. Discuția moderată de Mirela Nagâț, despre Era feudalismului digital, a ținut spectatorii în sală timp de o oră și jumătate în care s-a vorbit despre provocările aduse de era digitală în care am intrat relativ brusc și nepregătiți.

Foto: ASTRA Film Festival

Au susținut puncte de vedere interesante Ioana Avădani, Mihai Cernea și Ștefan Baghiu. Discuția a fot înregistrată și va fi difuzată în această seară pe TVR Cultural, de la ora 19:00, la emisiunea „Intrare liberă”.

Ziua de marți a adus noi documentare care ne deschid ochii și mintea, multe în premieră națională sau mondială, proiecții 360 de grade în Cinema-ul Dome din Piața Mare, sesiuni Q&A cu regizorii și echipele de producție ale filmelor din competiție: Mateusz Pietrak (Basia: trei povești scurte), Valentin-Rareș Fogoroș (Doamne, fă din leu dolar! – premieră mondială), Yasmine Scheft și Amit Gavish (Bella și fiica ei – premieră națională), Vlad Morărescu (Patimi și Sfinți), Jaroslav Beran și Adam Černich (A doua șansă – premieră națională), Isabela Tent, Irina Malcea și Dimitra Kouzi (Alice On & Off), Grit Lemke (Noi îi spunem Hanka – premieră națională),  Zoltán Fecső (După cum bate ceasul – premieră națională).

Un moment simpatic a fost acela de la prânz, când mai multe grupuri de copii, care au ieșit de la proiecția unui film din Cinema Dome, s-au întâlnit la Casa Artelor cu… vocile din film: Delia Papazicu și Rareș Prisacariu.

Festivalul continuă până pe 27 octombrie cu filme în premieră, povești care te pun pe gânduri, sesiuni Q&A, întâlniri cu profesioniști din industrie și multe alte evenimente.

Ce puteți vedea astăzi la ASTRA Film Festival

Ziua de miercuri, 23 octombrie, începe la Astra Film Cinema cu Fotografii însângerate (r. Copel Moscu)/Competiția România, un film despre pogromul evreilor de la Iași, prezentat în premieră mondială. Un must-see al zilei este Interzis (r. Anelise Sălan)/Competiția România, prezentat, de asemenea, în premieră mondială, care arată cu ce trebuie să se confrunte cuplurile de același sex din România, pornind de la povestea de cuplu a unei femei de 43 de ani și a iubitei ei. După vizionare, publicul este invitat să rămână la o sesiune Q&A cu regizoarea Anelise Sălan, tot la Astra Film Cinema.

Astra Film Festival ne aduce în prim-plan și două personaje cu experiențe de viață extrem de interesante. În Moartea lui Iosif Zagor (r. Adrian Dohotaru)/Competiția România, proiectat la Cine Gold 7, un bărbat în vârstă de 75 de ani își documentează ultimii patru ani de viață în singurătate și boală, folosindu-se de vechea lui cameră de filmat, pe când în Leo Records: Doar pentru prietenii noștri (r. Ioana Grigore)/Competiția central și est-europeană, proiectat la Filarmonica de Stat Sibiu – Sala Thalia, facem cunoștință cu Leo Feigin, un producător forțat de KGB să părăsească URSS în 1973, care ajunge la Londra și pune bazele unei companii independente de muzică, având în palmares în palmares unele dintre cele mai cunoscute nume de jazz de pe întreg mapamondul.

Tot la Thalia va avea loc și DocTalk-ul FEMEIA TÂRGUITĂ versus FEMEIA BĂRBAT, moderat de jurnalista Mirela Nagâț și structurat în jurul modului în care, sute de ani, diverse practici în societăți rural tradiționale patriarhale au reglementat foarte strict rolul femeii în societate, reducând totul la aspecte reproductive, respectiv casnice. Discuția va fi precedată de proiecția filmului Cine e bărbatul în casă, regizat de Kristine Nrecaj și Birthe Templin.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*