„Formidabile”, „fantastice”, „speciale” – astfel au fost caracterizate spectacolele pe care ansamblurile reunite „Cindrelul-Junii Sibiului” și „Ceata Junilor” le-au susținut în cadrul Festivalului de Trei Zile din Marburg, Germania.
Cultura tradițională românească a fost privilegiată la Festivalul de Trei Zile din Marburg, artiștii Ansamblului Folcloric Profesionist „Cindrelul-Junii Sibiului” și ai Ansamblului Folcloric „Ceata Junilor” fiind aleși ca unici promotori ai dansurilor populare la această manifestare. Astfel, pe parcursul festivalului (6-8 iulie), sibienii au propus publicului german o incursiune în bogăția și diversitatea dansurilor și cântecelor tradiționale de pe întreg cuprinsul țării, promovând Focul viu din Mărginimea Sibiului, obiceiurile de nuntă din Sălaj, suite de dansuri din Banat, Moldova și Transilvania, alături de piese instrumentale.
„Spectacolele au fost susținute în piața centrală a orașului Marburg, iar căldura cu care ne-a primit publicul a fost la fel de impresionantă ca în anul 2013, la prima noastră participare la acest festival. Cu mare bucurie, localnici și turiști s-au prins în horă alături de noi, fapt ce ne-a demonstrat din nou că dansurile și cântecele noastre «vorbesc» oricui le vede și le ascultă. Suntem mândri că, în anul în care sărbătorim Centenarul României, am reușit încă o dată să purtăm, în lume, mesajul culturii române și să vorbim despre Sibiu”, declară Silvia Macrea, coregraf și manager al Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale „Cindrelul-Junii” Sibiu.
Participarea celor două ansambluri la această manifestare se înscrie pe linia acțiunilor comune derulate de autoritățile din Marburg și Sibiu, orașe înfrățite. Astfel, imaginea Sibiului a fost promovată și în cadrul întâlnirilor oficiale cu reprezentanții autorităților locale din Marburg şi ai Cercului de prietenie Marburg-Sibiu.
„Mă bucur foarte mult că parteneriatul dintre orașele noastre continuă atât de frumos. Mi-au plăcut spectacolele dumneavoastră și cel mai mult m-a impresionat să văd atâția oameni dansând, alături de artiștii români, în piață; au participat efectiv la spectacol”, a declarat Christopher Moss, președinte al Cercului de Prietenie Marburg-Sibiu.
„Am fost foarte încântat de ceea ce am văzut astăzi și ieri: spectacolele dumneavoastră sunt formidabile. Am admirat Junii Sibiului și în urmă cu cinci ani, și am ținut să îi văd și acum: spectacolul a fost fantastic, special, o adevărată bucurie. Parteneriatul dintre orașele Sibiu și Marburg trăiește prin aceste evenimente”, a spus Manfred Jannasch, trezorier al Cercului de Prietenie Marburg-Sibiu.
Impresionată de spectacolele sibienilor, de antrenul ritmurilor și diversitatea costumelor populare, jurnalista Nadja Scwarzwaller a subliniat în „Oberhessische Presse”: „Cine se gândește la spectacolele folclorice ca la reprezentații demodate și neatrăgătoare, se înșeală! Am văzut că pot fi adevărate petreceri în costume tradiționale”.