Județul Sibiu, mai bine pregătit pentru urgențe | GALERIE FOTO de la inaugurarea noului Centru Județean pentru Conducerea și Coordonarea Intervenției

Centrul Județean pentru Conducerea și Coordonarea Intervenției a fost inaugurat în incinta Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Cpt. Dumitru Croitoru” al judeţului Sibiu. Investiţia a fost suportată de Consiliul Judeţean.La inaugurare au luat parte prim-adjunctul inspectorului general din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, colonel Daniel-Marian Dragne, prefectul Ovidiu Sitterli şi președintele Consiliului Județean, Ioan Cindrea.

În cunoștință de cauză

Acest centru reprezintă structura interinstituțională destinată asistării decizionale a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Sibiu și coordonării acțiunilor de intervenție asociate situațiilor de urgență produse sau care au efect pe teritoriul județului Sibiu. Aici se vor reuni factorii de decizie și specialiștii din structurile cu atribuții în domeniul managementului situațiilor de urgență, precum și din instituțiile publice locale, pentru gestionarea în mod unitar a acțiunilor de intervenție, precum și pentru asigurarea unei reacții rapide și coerente în aplicarea măsurilor de răspuns la apariția unei situații de urgență.

Fiecare secundă contează

Consiliul Județean Sibiu a asigurat cei 685.000 de lei pentru amenajarea și dotarea centrului. „Consider că este un mare câștig pentru județul Sibiu existența acestui centru, care va conduce la eliminarea disfuncționalităților în gestionarea operațională a situațiilor de urgență. Știm cum toții că, în situațiile de urgență, fiecare secundă și fiecare amănunt sunt extrem de importante pentru a lua deciziile cele mai bune și pentru a interveni rapid și eficient în vederea salvării  de vieți omenești și de bunuri. De aceea, efortul nostru financiar are la bază importanța existenței la nivelul județului Sibiu a unui centru de conducere pentru situații de urgență dotat cu aparatură performantă, care ne va facilita schimbul de informații între toate structurile implicate în intervenții. Practic, vom avea la dispoziție o bază de date integrate privind resursele disponibile și alocarea eficientă a acestora, în funcție de priorități“, apreciază Cindrea.

Performanţă în managementul situaţiilor de urgenţă

Sediul Centrului Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției Sibiu aduce ca noutate dezvoltarea unui sistem modern de comunicaţii pentru situaţii de urgenţă, dar și posibilitatea dezvoltării unui sistem informaţional de management pentru situaţii de urgenţă. „Acest sistem va contribui la îmbunătăţirea capacităţii autorităţilor de pregătire, reacţie şi refacere în urma dezastrelor naturale sau antropice, va permite monitorizarea, coordonarea şi evaluarea situaţiei de urgenţă, precum și stocarea  informaţiilor prin crearea unor baze de date în sistem integrat. Inaugurarea acestei săli, alături de operaționalizarea unor noi puncte de lucru în județ – anul acesta Păltiniș, Ocna Sibiului, Avrig și în curând Săliște, Dumbrăveni, Sadu – reprezintă unul dintre obiectivele strategice de dezvoltare și modernizare instituțională a inspectoratului pentru perioada 2015-2020. Și vor mai fi și alte proiecte, pe care le vom dezvolta în sprijinul comunității din care facem parte“, a explicat inspectorul șef al ISU Sibiu, colonel Laurențiu Cosmin Balcu.

Dotări de top

Amenajarea și dotarea centrului s-au făcut din bugetul județului Sibiu. 285.000 de lei a costat amenajarea și compartimentarea centrului de comandă, realizate anul trecut de către SC Zenocon SRL, iar 400.000 de lei au mers pentru dotarea cu echipamente performante și mobilier, care au fost montate în ultimele două luni. Investiția privind „Dotări Centrul de comandă – cablare structurală, mobilier și echipamente comunicații și IT” a fost realizată de către firma SC DHC SYSTEM SRL, iar printre echipamentele principale cu care este prevăzut centrul se numără calculatoare și laptop-uri, copiator, imprimante, scanner, fax, două televizoare LCD Full HD 3D, o tabelă smart board, un sistem de conferință și unul de videoconferință, stație radio, hărți magnetice ale județului, o tablă de scris, sistem antiefracție și incendiu, sistem de supraveghere perimetral cu șase camere.

(Margareta LUPU)


Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*