JTI a semnat un protocol de colaborare pentru a susţine activitatea Centrului Chinologic din Sibiu

Poliţiştii şi producătorii de tutun le-au pus gând rău celor care fac trafic cu ţigări. Pentru a-i stopa cu orice preţ, apelează la o „armă“ incoruptibilă: câinele poliţist. Centrul Chinologic din Sibiu antrenează anual 15-20 de câini specializaţi în detectarea de tutun, iar acum compania JTI s-a angajat să sprijine logistic pregătirea acestor câini.

Anual, statul pierde o jumătate de miliard de euro, din cauza traficului cu ţigări. Aceşti bani care ar putea fi distribuiţi pentru sănătate, învăţământ sau alte domenii, dar ajung în buzunarul celor care fac contrabandă. Conştienţi că traficul cu ţigări nu poate fi stopat atât de uşor, poliţiştii de frontieră apelează la toate metodele posibile. Ultima „armă“ împotriva acestui fenomen este câinele specializat în detectarea de tutun.

Câinii sibieni, de partea legii

Aceşti câini sunt pregătiţi la Centrul Chinologic „Dr. Aurel Greblea“ din Sibiu. „De câţiva ani, Poliţia Română, prin Centrul Chinologic, pregăteşte echipe canine pentru detectarea tutunului, astfel încât la frontierele Uniunii Europene să existe acest control de stopare sau cel puţin de limitare a traficului ilicit de ţigarete“, spune comisarul şef Călin Sergiu Tătărucă, directorul interimar al unităţii.

Alianţă împotriva contrabandiştilor

Şi marile companii de tutun sunt direct interesate de stoparea contrabandei cu ţigarete, fenomen ce le „răpeşte“ mai bine de 13 procente din piaţa de ţigarete din România. Astfel, una dintre cele mai mari companii din domeniu, JTI, a încheiat recent un protocol cu IGPR, iar săptămâna trecută, a semnat un document similar la Centrul Chinologic din Sibiu. „Problemele pe care le-am întâmpinat până acum au fost cu asigurarea cantităţii de tutun, de ţigarete, a pachetelor respective, pentru a învăţa câinii cu acest miros, ca să îl recunoască în misiuni şi să îl semnaleze stăpânilor, astfel încât, după control, ţigaretele să fie confiscate. Am făcut câteva demersuri şi am găsit deschidere deosebită la compania JTI“, a menţionat Tătărucă.

Avantaje reciproce

Un stagiu de pregătire se desfăşoară pe o perioadă de 16 săptămâni, iar evaluarea unei echipe canine în vederea atestării durează trei zile. JTI va pune la dispoziţia Centrului ţigaretele necesare pentru dresajul câinilor de serviciu şi va participa, în cadrul procesului didactic, la informarea şi prezentarea unor materiale înregistrate, a unor analize sau a unor evaluări periodice cu privire la fluctuaţia traficului ilicit cu ţigarete. „Din experienţa noastră anterioară cu cei de la Vamă, unde am format 28 de echipe, ştim că aceşti căţei sunt extraordinar de vigilenţi, că nu le scapă nimic şi că îşi fac treaba cu plăcere. Sunt capturi mari, capturi importante realizate în punctele de trecere a frontierei, pe graniţa estică a Uniunii Europene“, motivează Gilda Lazăr, director JTI.

Proiect pentru viitor

Deşi, la ora actuală, Centrul Chinologic din Sibiu nu are câini pregătiţi pentru depistarea de tutun, ci doar pregăteşte echipe canine pentru celelalte structuri ale Ministerului de Interne, instructorii de aici vor putea să asigure câini pentru cercetare ştiinţifică. „Avem în plan să pregătim şi noi, în cadrul Centrului Chinologic, doi câini specializaţi pe depistarea de tutun, pentru cercetare ştiinţifică, din moment ce acum vom avea suficient material didactic, adică tutun. Vrem să vedem la ce limită pot ajunge, de ce materiale au exact nevoie pentru rezultate optime“, a conchis şeful Centrului Chinologic.

Parteneriatul dă rezultate

JTI a încheiat în 2008 un protocol de colaborare cu Inspectoratul General al Poliţiei Române, care s-a constuit în cadru pentru semnarea acordului cu Centrul Chinologic din Sibiu. JTI a fost prima companie de tutun din România care, în 2005, a semnat un protocol de colaborare în scopul combaterii comerţului ilicit cu ţigarete, cu Agenţia Naţionala de Administrare Fiscală şi ulterior cu Autoritatea Naţională a Vamilor, acord aflat în vigoare şi în prezent. În baza acestuia, JTI a donat ANV 28 de câini, autoutilitare adaptate special transportului patrupedelor, precum şi ţigaretele necesare pentru antrenament. Aceşti câini se afla deja în punctele vamale, contribuind la depistarea unor cantităţi importante de ţigarete de contrabandă. Ultima captură semnificativă a fost făcută la Siret, unde câinele Alegro a reuşit să depisteze peste 291.000 de ţigarete de contrabandă.

În căutarea lui Abel Apostol

Câinele Nom, specializat în depistarea cadavrelor aflate în apă, şi conductorul său, agentul şef adjunct Alin Pascu, au participat la căutarea celebrului om de afaceri arădean Abel Apostol, dispărut la începutul lunii mai. „Am primit o solicitare din partea IPJ Arad pentru acest caz. Au fost două căutări, una în urmă cu aproximativ o lună şi una în urmă cu o săptămână, în total patru zile. S-a căutat acolo unde anchetatorii aveau indicii că ar putea fi cadavrul, respectiv pe porţiuni ale râului Mureş şi în anumite zone inundate de râu, dar câinele nu a semnalat nimc concret. În continuare, dacă echipa canină va mai fi solicitată de către IPJ Arad, se va alătura căutărilor“, a precizat Tătărucă. Familia omului de afaceri a povestit că bărbatul, în vârstă de 55 de ani, a fost văzut ultima dată în seara de 1 mai, în incinta bazei sportive pe care o deţinea în central Aradului. Principalul suspect a fost arestat preventiv.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura