Joe Biden „împinge” Congresul să elimine taxa federală pe benzină. Politicienii români se încăpățânează să nu reducă TVA-ul la carburant

Președintele Biden pune presiune pe Congresul SUA să ridice temporar taxa federală pe gaz, un efort de a atenua creșterea prețurilor la combustibil, care a stârnit frustrarea printre americani.

Emotional businessman counting money with gasoline refueling car at fuel station

Președintele Joe Biden susține o scutire a taxei federale pe benzină, ceea ce ar permite consumatorilor americani să economisească până la 18,4 cenți pe galon (3,78 litri).

Administrația caută din ce în ce mai mult modalități de a scuti populația de creșterea prețurilor la pompă, care au început să urce anul trecut și au crescut după ce Rusia a invdat Ucraina în februarie.

Biden a atacat dur companiile petroliere, spunând că acestea obțin profituri excesive în condițiile în care oamenii resimt criza provocată de creșterea vertiginoasă a costurilor la pompă și de inflație.

În România, politicienii se ceartă…

Coaliţia PNL-PSD refuză să voteze proiectele de reducere a TVA la carburant susțin cei de la USR.

Uniunea Salvați România solicită introducerea pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaţilor a inițiativelor care propun reducerea TVA la carburant şi supraimpozitarea pensiilor speciale, scrie Monitorul de Cluj.

USR denunță că PSD, PNL și UDMR se opun demersului.

„Coaliţia de guvernare demonstrează că nu îşi doreşte cu adevărat să ia măsuri care să îi ajute pe români în plină criză, ci doar lansează fumigene în spaţiul public”, precizează liderul deputaţilor USR, Ionuţ Moşteanu.

Formațiunea de opoziție amintește că, din februarie, de când Marcel Ciolacu anunţa reducerea accizei şi până în prezent, coaliţia de guvernare “nu a luat nicio măsură şi preţurile la carburant au explodat”.

„Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă vor să plătim în continuare 9 lei pe litrul de benzină. Nu de plafonarea preţului la carburanţi avem azi nevoie, ci de măsuri urgente care să scadă preţul. Nu e normal să plătim 9 lei pe benzină, în condiţiile în care aproape jumătate din preţul plătit îl reprezintă TVA şi accize”, consideră Ionuţ Moşteanu.

…PNL dă directive pe Facebook

Creşterea preţului carburanţilor poate fi temperată prin măsuri fiscale, iar Ministerul Finanţelor trebuie să analizeze pârghiile prin care poate să acţioneze pentru a induce o scădere a preţului de la pompă, afirmă liberalii.

„În paralel, este nevoie de analize din partea Consiliului Concurenţei şi a ANPC. Însă Guvernul, în urma acestor rapoarte, poate interveni asupra preţului numai prin intermediul Ministerului Finanţelor (fie că vorbim de reducerea accizelor, a TVA, impozitarea profitului sau plafonarea preţurilor). Sunt măsuri ce ţin de fiscalitate, nu de producţie, nu de calitatea serviciilor”, precizează, marţi, PNL într-o postare pe pagina de Facebook a partidului.

Conform sursei citate, „ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, trebuie să prezinte o analiză publică asupra scenariilor de intervenţie rapidă asupra preţului”.

„Sunt necesare şi analizele Consiliului Concurenţei şi ale ANPC. E nevoie să privim toţi cu responsabilitate şi pragmatism problema preţurilor pe această piaţă şi să ne asumăm cele mai bune măsuri fiscale în perioada imediat următoare”, arată liberalii.

…iar PSD susține o plafonare de 7 lei

Partidul Social Democrat transmite într-un comunicat de presă că „Guvernul trebuie să intervină pentru reducerea prețurilor la carburanți”, fie prin „stabilirea unui preț maximal la clientul final” sau prin „limitarea adaosului comercial pe tot lanțul comercial”.

„Guvernul trebuie să intervină pentru reducerea prețurilor la carburanți. Ministerul Energiei trebuie să prezinte urgent propunerea de legiferare. PSD salută acordul partidelor din Coaliție cu privire la necesitatea unei intervenții hotărâte din partea Guvernului pentru combaterea creșterii prețurilor la carburanți. În acest sens, PSD solicită ministrului Energiei, Virgil Popescu, să prezinte urgent în Coaliție propunerea de reglementare pentru realizarea acestui obiectiv, fie plafonare, fie altă soluție identificată în acest sens.  Totodată, PSD subliniază că orice întârziere a unei decizii din partea Executivului în această privință afectează grav atât economia națională, cât și puterea de cumpărare a cetățenilor. Din momentul în care Ministerul Energiei a primit sarcina de a prezenta o soluție de legiferare, prețurile la carburanți s-au majorat cu încă aproximativ 0,5 lei/litru. Așadar, nu mai e timp de analize și dezbateri! E nevoie de acțiune! Guvernul trebuie să intervină urgent pentru a pune capăt acestor creșteri de prețuri”, arată un comunicat PSD.

Plafonarea prețului la carburant este principalul subiect pe care partidele de la guvernare îl vor tranșat. Cel mai probabil miercuri va avea loc o ședință a coaliției, în care se va discuta despre acest lucru. O variantă luată în calcul de social-democrați este plafonarea la pompă la prețul de 7 lei.

Reducerea accizei la carburant se amână

Reducerea accizei la carburant nu se va mai aplica, deocamdată,  din cauză că nu există un acord al Coaliției în acest sens.

Un număr de 15 state europene au ales să reducă accizele la carburanţi pentru a micşora preţul la pompă, în vreme ce altele au preferat să plafoneze prețurile la combustibil.

Motivul pentru care se renunță momentan la înjumătățirea accizei ține războiul surd dus în interiorul Coaliției de Marcel Ciolacu și Florin Cîțu, cei de la PSD încercând să profite la nivel de imagine de toate promisiunile cu impact electoral, în timp ce liberalii sunt forțați de fiecare dată să explice de ce nu sunt de acord cu măsurile sociale și economice propuse de social democrați.

La nivel public, liderii Coaliției au explicat că motivul ar fi legat de criza din Ucraina și de volatilitatea prețului petrolului și de o directivă a Uniunii Europene care prevede că acciza nu poate scădea sub un nivel minim. Dacă acciza s-ar fi redus cu jumătate, directiva europeană ar fi fost încălcată.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura