Marți, în fața poligonului din Cincu, județul Brașov, zeci de jurnaliști așteptau îmbarcarea în autobuzul ce urma să-i transporte la exercițiul SARMIS 15, o joacă de-a războiul cu sute de actori, tancuri, avioane și elicoptere. Nu am fost suficient de precaut și am citit cu voce tare invitația la exercițiul de la Cincu, așa că am fost nevoit să-mi iau și fiul de 11 ani pe post de ajutor de fotoreporter, un ajutor care promitea că o să fie cuminte. Nu ai toată ziua ocazia să vezi, sau mai bine spus să auzi avioane F-16, să pozezi militari americani adevărați sau să discuți cu un ofițer al armatei regale britanice.
Țarcul creeat special pentru presă dădea o notă gravă exercițiului ce avea să urmeze. „Nu părăsiți perimetrul, o să primiți apă și cafea în cortul destinat ziariștilor”, sunau indicațiile militarilor. Știam că aceste reguli vor fi ușor uitate fără ca nimeni să se supere. Puștiul era deocamdată fermecat de cameramani și de mulțimea de microfoane brand-uite. „Ce televiziune e asta?”, o întrebare la care nu am știut ce să răspund. Nu știam și basta! Am întrebat și am primit un răspuns timid – Russia Todey. Doi tineri, un cameraman și o reporteriță care mânuia și ea o cameră mică pentru a nu scăpa nici un amănunt. Cameramanul, veșnic nemulțumit că nu a luat o cameră mai bună, străpungea cu obiectivul zările din care a apărut primul MIG ce s-a apucat de bombardat țintele plantate pe dealul „Mămăruța“. Au urmat atacuri, bombardamente, rachete scumpe cât un Ferrari, elicoptere, iar avioane, parașutiști… Români, americani, canadieni sau britanici au încercat să arate că NATO a venit la Cincu și nu a mai rămas fir de iarbă în picioare în urma lor. Colegii de la televiziunea rusă au filmat tot, ba chiar și ceva în plus. În final, cavaleria americană a mitraliat dacă a mai rămas ceva și pentru ei. În sfârșit, liniște. Un colonel care prezenta foarte tehnic manevrele militare recunoaște că a făcut o imensă gafă – a uitat să prezinte parlamentarii din tribuna oficială. Mai toți ziariștii au zâmbit răutăcioși. Un soldat – credeam eu – american a cedat insistențelor și a făcut o fotografie cu fiul meu. Arăta ca-n filme. O cască impenetrabilă, o vestă prin care nu treceau gloanțele, ochelari care sigur aveau și ei un super rol, bocanci cum nu vezi la magazine, ce să mai spun, Robocop avea chiar și un microfon mic plasat lângă bărbie.
În momentul în care ministrul Dușa a venit în țarcul presei, un nor impertinent s-a așezat fix deasupra conducătorului armatei române. Imediat după ce camerele au fost țintuite pe trepiede, au căzut și primii stropi. Ministrul a luat cu asalt cortul presei, fiind urmat vitejește de alți militari plini de stele pe umeri. Afară, în ploaie, mai tremurau câțiva cameramani ce nu apucaseră să-și adune sculele și partenerii NATO din Canada, SUA și Anglia. Ba chiar englezii glumeau că e o vreme obișnuită pentru ei. Înghesuiți în cortul salvator, notabilitățile au cedat și au abandonat zona ocupată din perimetrul presei pentru a oferi ceva declarații la tribuna oficială. Ploaia abia dacă mai stropea anemic. Demn de reținut doar faptul că o rachetă făcea 180.000 de euro și Dușa spune că s-au tras chiar două. Am aflat că Robocop era comandantul Batalionului 2 Striker Regimentul 2 Cavalerie, locotenent-colonel Theodore Johnson. El a recunoscut că acest gen de exerciții au scopul de a arăta rușilor ca NATO este o forță și că este acum în România. Colegii de la televiziunea rusă vor transmite mesajul. Sigur și imaginile de la Cincu. Biroul de presă al armatei susține că sunt doi ziariști de ispravă și că sunt acreditați la MAPN. Sunt de acord cu asta. Necazul e că fiul meu vrea să se facă militar. American.
Ovidiu SCUTELNICU
ovidiu@mesageruldesibiu.ro