„Lex et Ordo – Lege şi ordine” este motto-ul care stă scris pe stema Jandarmeriei Române, iar anul trecut, în 2014, jandarmii sibieni s-au mobilizat pentru a face respectată legea şi ordinea în judeţ. Oamenii legii au îndeplinit aproape 3.800 de misiuni, cu 5 la sută mai multe decât în anul precedent.
Anul 2014 a fost un an destul de încărcat pentru jandarmii sibieni, mai ales din perspectiva schimbărilor socio-politice, care au solicitat mobilizare maximă. În total, un efectiv de peste 16.400 jandarmi au executat 3.776 de misiuni, cu 153 mai multe decât în anul 2013.
Misiuni variate
Deşi s-a înregistrat o scădere cu 5 la sută a misiunilor generate de manifestările de protest şi cu 15 procente a misiunilor organizate la manifestările sportive, se constată o creştere cu 15 la sută a misiunilor prilejuite de manifestările cultural-artistice, religioase, promoţionale, ceea ce ne îndreptăţeşte să afirmăm că, şi în anul 2014, judeţul Sibiu şi-a păstrat statutul de capitală culturală a Europei. Participarea la menţinerea ordinii publice, o altă componentă a conceptului de ordine publică, a demonstrat adoptarea de către factorii de decizie a unei atitudini proactive pentru o mai bună acoperire operativă a zonei de responsabilitate. Per ansamblu, numărul de misiuni de menţinere a ordinii publice a crescut cu 9 procente faţă de 2013, creşteri spectaculoase înregistrându-se la misiunile de menţinere a ordinii publice în zona instituţiilor de învăţământ preuniversitar. În ceea ce priveşte misiunea de protecţia instituţională şi supravegherea obiectivelor, inspectoratul asigură paza şi protecţia a 20 de obiective de importanţă deosebită şi a executat misiuni de protecţie a transporturilor de valori în beneficiul Trezoreriei Sibiu, a transporturilor corespondenţei clasificate împreună cu structura specializată a Direcției Județene de Informații, precum şi a transporturilor cu caracter special proprii şi în beneficiul S.C. MAXAM România S.R.L.
Siguranţa publică
Activitatea de prevenire şi combatere a faptelor antisociale a vizat, pe de o parte, organizarea şi desfăşurarea unor acţiuni preventiv-educative în cadrul celor cinci campanii şi programe de prevenire proprii, dar şi activităţi preventiv-informative, în cadrul unor proiecte ale organizaţiilor şi asociaţiilor non-guvernamentale. Beneficiari ai acestor activităţi au fost elevii, organizatorii de competiţii sportive, membrii galeriilor echipelor de fotbal şi baschet, călătorii din mijloacele de transport în comun, personalul din cadrul societăţilor specializate de pază şi protecţie care activează în zona de competenţă şi turiştii din zonele staţiunilor montane. Efortul conjugat al structurilor de ordine publică şi de pază şi protecţie instituţională s-a concretizat în constatarea şi instrumentarea a 58 de fapte de natură penală, în acţiuni specifice de jandarmi, în scădere cu 45 sută datorită punerii în aplicare a Noului Cod Penal, respectiv a 85 de fapte, în creştere cu 39 la sută, în misiunile comune cu Poliţia. Totodată au fost constatate şi aplicate 1.201 sancţiuni contravenţionale, în creştere cu 2 la sută.
Cooperare inter-instituţională
Jandarmii sibieni au avut o colaborare fructuoasă anul trecut cu organele administraţiei publice centrale şi locale pentru consolidarea încrederii cetăţenilor în Jandarmeria sibiană şi prin participarea în diferite colegii, comisii şi comitete. În acest sens, trebuie menţionată cooperarea cu Instituţia Prefectului şi Consiliul judeţean, în special prin A.T.O.P. Deşi legislaţia în vigoare nu include jandarmeria ca parte componentă a acestei autorităţi, încă din anul 2007, IJJ Sibiu a colaborat cu acest for prin participarea ca invitaţi permanenţi la şedinţele pe comisii şi în plen şi începând cu anul 2008, pe baza proiectelor formulate şi aprobate de consiliul judeţean a beneficiat de rezultatele participării, respectiv îmbunătăţirea dotării şi echipării structurilor jandarmeriei montane cu materiale şi echipamente de ultimă generaţie, pe de o parte, iar pe de altă parte, pentru confecţionarea materialelor instructiv-educative şi preventive şi editarea anuală a revistei „Lex & Ordo“. Jandarmii sibieni au cooperat excelent anul trecut şi cu structuri din Sistemul Naţional de Apărare şi Ordine Publică, în scopul cunoaşterii din timp a mediilor şi locurile pretabile desfăşurării activităţilor ilicite şi a premizelor ce ar putea conduce la tulburarea liniştii şi ordinii publice, precum şi pentru perfecţionarea circuitului şi sistemului de exploatare a informaţiilor cu valoare operativă.
Personal bine pregătit
Din punct de vedere al resurselor umane, pentru activitatea desfăşurată în anul anterior, personalul militar al unităţii a obţinut rezultate excelente la evaluare. Astfel, 80,53% din personal a obţinut calificative de „foarte bun”, 12,75% calificative de „bun”, iar 0,67% – „corespunzător”. Personalul contractual a fost apreciat în totalitate cu calificativul „foarte bine”.
Resurse financiare proprii
Din punct de vedere financiar, IJJ Sibiu a beneficiat de credite bugetare în valoare de 14.196.130 lei, sume care au fost utilizate conform bugetului de venituri şi cheltuieli aprobat, pentru achitarea drepturilor salariale cuvenite personalului şi achiziţionarea bunurilor aprovizionate şi a serviciilor prestate unităţii. Din activitatea de prestări servicii, s-au realizat venituri extrabugetare în sumă de 497.527 lei, care au fost utilizate pentru plata indicatorilor aflaţi în finanţare din surse extrabugetare, procurarea de materiale necesare întreţinerii tehnicii din dotare, plata unei părţi din utilităţi şi două lucrări de investiţii.
Planuri pentru 2015
Pentru anul 2015, jandarmii sibieni şi-au propus o serie de obiective şi direcţii de acţiune pentru creşterea performanţei activităţilor operative, a celor de suport şi a capacităţii instituţionale a inspectoratului. „Ne afirmăm intenţia şi ne vom concentra în demersurile noastre să identificăm la nivel judeţean unor autorități care beneficiază în derularea unor activităţi, de facilităţile oferite de programele cu finanţare europeană, pentru a deveni, potrivit rolului şi atribuţiilor pe care le avem, parteneri, în scopul realizării şi a altor obiective pentru care există imposibilitatea finanţării de la buget sau din sursă extrabugetară. Diversitatea atribuţiilor şi sarcinilor ce ne revin ne-au arătat necesitatea misiunilor întreprinse şi ne-au stimulat orgoliul de a le îndeplini cu eforturi nedisimulate, suportând cu tărie dezavantajele şi lipsurile inerente unei instituţii aflate mereu în dezvoltare, redimensionare, adaptare şi modernizare“, a subliniat colonelul Costel Dogaru, inspectorul șef al Jandarmeriei sibiene.
colonel Costel DOGARU | inspector șef IJJ Sibiu
„Anul 2014 a reprezentat pentru Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Sibiu o perioadă de adaptare acţional-instituţională determinată de dinamica accentuată a fenomenelor social-politice, concomitent cu eficientizarea activităţilor şi misiunilor destinate creşterii gradului de siguranţă al cetăţenilor. La nivelul inspectoratului s-a acţionat cu precădere pentru optimizarea structurală; eficientizarea modului de organizare şi executare a misiunilor specifice şi asigurarea suportului necesar desfăşurării normale a acestora; continuarea profesionalizării personalului; creşterea gradului de încredere al cetăţenilor în instituţie şi în capacitatea sa de răspuns la solicitările acestora; dezvoltarea şi consolidarea relaţiilor de cooperare şi colaborare celelalte autorităţi publice.“
Margareta LUPU
cpt. Alexandru COSTEA
redactia@mesageruldesibiu.ro