În perioada martie-august 2022 s-a desfăşurat la nivel naţional Acțiunea de control în domeniul securității și sănătății în muncă la angajatorii care își desfășoară activitatea în domeniul comerțului cu ridicata, cu excepția comerțului cu autovehicule și motociclete.
Obiectivul principal al acțiunii de control a fost diminuarea consecințelor sociale și economice negative care derivă din nerespectarea prevederilor legale de către angajatori.
Obiectivele specifice au constat în eliminarea neconformităților constatate în domeniul securității și sănătății în muncă la angajatorii care desfășoară activități de comerț cu ridicata precum și creșterea gradului de conștientizare a angajatorilor și lucrătorilor în ceea ce privește necesitatea respectării prevederilor legale referitoare la sănătatea și securitatea în muncă, conștientizarea riscurilor de la locul de muncă ca primă condiție pentru adoptarea unor atitudini și comportamente adecvate în prevenirea producerii accidentelor de muncă.
Au fost efectuate controale în această perioadă la un număr de 17 angajatori care desfăşoară activităţi de comerț cu ridicata în județul Sibiu. Astfel au fost identificate 34 abateri de la prevederile legale în domeniul securității și sănătății în muncă pentru care au fost aplicate 34 de sancţiuni contravenţionale de tip avertisment. Deasemenea, au fost dispuse de către inspectorii de muncă termene şi măsuri de remediere a deficienţelor constatate.
Principalele neconformități constatate la angajatorii care desfășoară activități de comerț cu ridicata au fost următoarele: neasigurarea unei instruiri adecvate pentru toţi lucrătorii, nu a fost realizată semnalizarea de securitate şi sănătate la locul de muncă, nu se ține evidența de către angajator a echipamentui individual de protecţie acordat lucrătorilor, depozitarea materialelor a fost necorespunzătoare, nu au fost autorizate intern meseriile (electrician), nu au fost întocmite instrucțiuni proprii de securitate și sănătate în muncă pentru toate activitățile, căile de acces și circulație nu au fost menținute libere de materiale, nu a fost verificată rezistența de dispersie a prizelor de pământ în vederea prevenirii evenimentelor prin electrocutare, totodată nu au fost actualizate deciziile lucrătorilor care asigură acordarea primului ajutor, stingerea incendiilor și evacuarea lucrătorilor.