Iubirea e mai puternică decât uraganele: Părintele Necula dezvăluie secretul fericirii la ASTRA Adolescent

Părintele Constantin Necula este invitat la întâlnirea cu tinerii în cadrul proiectului #ASTRAAdolescent: „Cea mai frumoasă iubire se află în vârful inimii noastre.”

FOTO: Biblioteca Astra Sibiu

 

„Iubirea de sine e atunci când ești în stare să dai câte o bucată oamenilor care au făcut posibil că tu să trăiești o viață fericită.”
«#ASTRAAdolescent continuă să aducă întâlniri și reîntâlniri care să bucure sufletul tinerilor. Este o „simetrie a timpului” – îl (re)întâlnim, la un an distanță, pe Părintele Profesor Constantin Necula, prieten al nostru. Vorbim despre iubire, tinerețe și suferință, despre cum lumea există în nuclee de iubire și blândețe, despre cum totul gravitează în jurul aparentelor „lucruri mărunte”.
Părintele Necula ne vorbește despre cum universul școlar instalează disciplina, context în care sunt importante libertatea și dorința elevului de „a se școli în afara școlii”. Construiește definiții ale iubirii, privită din mai multe perspective: „iubirea se vădește doar în situații de criză. Să țineți minte: cine vă spune că vă iubește când sunteți buni și cuminți, nu vă iubește, doar vă apreciază”, unde acest „apreciază” este fad și incert, lipsit de simplitatea care face loc iubirii să existe; „în iubire este ca pe un plan înclinat: dacă te oprești din urcat, ai început să aluneci”.

FOTO: Biblioteca Astra Sibiu

Părintele ilustrează continuitatea, veșnicia iubirii. „Iubirea e deasupra dogmei, țineți minte”, spune Părintele, ilustrând ideea aceasta cu exemplul Sfântului Ioan Maximovici, care își susține „părerea personală”, credința, în context militar, deci într-o unitate unde nu era apreciat aportul personal adus colectivului – așadar, „și-a demonstrat iubirea scoțând-o din obișnuit”.
Apoi, discuțiile sunt ghidate de ideea prezenței universale a iubirii, când orice „mic lucru” alcătuiește iubire – apropie oameni, salvează vieți: „a iubi înseamnă să ai capacitatea de a-l ierta pe celălalt”. Profesorul Constantin Necula actualizează definiții ale iubirii povestindu-ne întâmplări din viața sa care l-au îndrumat spre aceste concluzii și observații. Fiecare reușește să contureze puterea universală a iubirii, modul în care aceasta este esența lumii, prezență divină, „o forță care poate schimba uraganele, istoria lumii”. Universalitatea iubirii acoperă ororile lumii, răul omenesc, aceasta „umplând și văgăuna de iad”.
Părintele Necula a construit dialoguri atât pornind de la poemul epic „Paradisul pierdut” al lui John Milton, de la ideatica poetului Ioan Gliga și de la trilogia „Winnetou” (Karl May), cât și prezentând întâmplări de la Mânăstirea Tismana sau de pe Muntele Athos.» – sunt cuvintele transmise de Maia Loloiu, #voluntar astrist și participant la întâlnirea desfășurată.

FOTO: Biblioteca Astra Sibiu

Activitățile și proiectele Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu sunt posibile cu susținerea financiară a Consiliului Județean Sibiu.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*