Cei peste 3.000 de tineri din toate colțurile lumii veniți la Sibiu pentru a afla mai multe despre valorile ortodoxiei și ale creștinismului și-au petrecut ziua de astăzi în Muzeul Civilizației Tradiționale Astra.
După ce au participat la o slujbă caldă, calmă și liniștitoare prilejuită de nașterea Fecioarei Maria și oficiată pe scena lacului de ÎPS Laurențiu, tinerii au degustat preparate locale tradiționale gătite cu pasiune de studenții Universității “Lucian Blaga” și de comunitatea din Sadu. Din farfurii nu le-a lipsit delicioasa mămăligă cu brânză de burduf, tocana de porc, precum și tradiționala salată de varză.
Prânzul a fost urmat de participarea la numeroase ateliere susținute de meșteri pricepuți ai zonei, precum cele de mânuit instrumente muzicale, cioplit în lemn, construcția de coșuri de nuiele sau împletit cosițe.
Întâlnirea Internațională a Tinerilor Ortodocși (ITO) de la Sibiu reprezintă povestea celor din Africa, Asia, America sau Europa care văd ortodoxia ca pe o lecție a comuniunii și totodată un prilej de ajutor pentru toți cei din jur. Veniți tocmai din Rwanda sau Uganda, țări unde ortodoxia numără doar câteva mii de adepți, tineri precum Dimitrios Sendiyya sau Charles Mugulusi spun că Dumnezeu poate fi găsit oriunde, însă calea ortodoxiei e cea care le dă forța de a se uni și a-l aduce pe Dumnezeu într-o biserică, chiar dacă aceasta își găsește locul într-o clădire improvizată sau în casa unui paroh cu duh și suflet mare.
Lecția pe care au învățat-o în România e cea a iertării, iubirii aproapelui și unității. „Ortodoxia este unică! Mii de oameni, indiferent de rasă și de naționalitate, suntem aici ca unul!”, ne-a mărturisit unul dintre ei.
Viorica MAIER / Mihai COLIBABA