Istorii mai puțin știute ale Sibiului: Bisericuța comunității grecești care a existat pe locul actualei Catedrale Mitropolitane

Știați că pe locul actualei Catedrale Mitropolitane din Sibiu există o bisericuță ridicată de comunitatea grecească? Puteți afla mai multe vizitând expoziția „Moștenirea Șaguniană – Mitropolia Transilvaniei” .

foto: colecția Mitropoliei Ardealului

Această bisericuță nu se află la strada, cu era amplasată în spatele caselor ce erau construite și care au fost dărâmate în 1902.
Piatra de temelie a bisericii grecești din Sibiu a fost pusă la 31 august 1797. Lucrările au durat mai bine de doi ani, fiind executate după planurile realizate de arhitectul M. Bucholzer.
Construită cel mai probabil din cărămidă, peste care s-ar fi turnat var fierbinte, biserica grecească era o clădire tip sală cu o absidă semicirculară decroşată, iar acoperişul era construit în două ape, fiind acoperit cu ţigle între care îşi fac loc câte două lucarne. Edificiul a fost dărâmat pentru a face loc actualei Catedrale mitropolitane, în anul 1902.

foto: colecția Mitropoliei Ardealului

„Vino să vezi expoziția Moștenirea Șaguniană – Mitropolia Transilvaniei și vei afla mai multe!”, transmit reprezentanții Muzeului Nașional Brukenthal, care găzduiește în această perioadă expoziția „Moștenirea Șaguniană – Mitropolia Transilvaniei”.

Expoziția este găzduită de sala cu coloane a Palatului Brukenthal, Piața Mare nr. 4. Expoziția este organizată de: Muzeul Național Brukenthal, Mitropolia Ardealului, Arhiepiscopia Sibiului, Biblioteca Mitropoliei Ardealului, Mănăstirea Brâncoveanu – Sâmbăta de Sus, Protopopiatul Ortodox Român Săliște.

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura