Nu există sibieni care să nu fi auzit de Monumentul de pe Dealul Gușteriței, vizibil practic din orice punct al orașului. Probabil însă puțini sunt aceia care știu și istoria și semnificația acestui monument.
Monumentul soldaților germani este situat pe Dealul Gușteriței, vechea denumire a locației, menționată în cartarea iosefină, fiind de Grigori Berg sau Hammersdorferberg. Turnul memorial, vizibil și din oraș, o construcție din cărămidă zidită pe o platformă rectangulară din pământ, întărită pe laturi cu plăci din beton, a fost amplasat pe platforma superioară a dealului, loc de belvedere asupra depresiunii Sibiului și asupra crestelor Munților Făgăraș.
Istoria turnului din vârful Dealului Gușteriței
Potrivit urbanasibiu.ro, construcția acestui memorial amintește de „Bătălia Sibiului” (26-29 septembrie 1916), atunci când în luptă s-au confruntat forțele corpului de armată român și forțele armatei germane. În Landwirtschaftliche Blätter (nr. 41/13.10.1918) este menționat faptul că o piatră memorială a fost pusă pe Dealul Gușteriței (Grigoriberg), în amintirea „Bătăliei Sibiului”, înainte de a se termina războiul. Construcția turnului (oficial „Denkmalsturm” – Landwirtschaftliche Blätter, Nr. 41, 13.10.1918) a început în primăvara anului 1918 și s-a finalizat în septembrie același an. Lucrările de construcție au fost realizate sub conducerea locotenentului major Plattner din armata germană, după planurile arh. Karl Ulrich. Populația comitatului Sibiu a sponsorizat construcția prin contribuții personale între anii 1917-1918. (Siebenburgisch Deutsches Tageblatt). Slujba a fost oficiată de către preotul Hermann Klöss, la 29 septembrie 1918.
Construcția de plan pătrat, cu laturile de 5,86 m și înălțimea aproximativă de 18 m, pe una din laturi este dotată cu ușă de acces, deasupra acesteia, la aproximativ 3,5 m, în zid fiind deschisă o fereastră de formă circulară, cu diametrul de aproximativ 50 cm. Delimitarea parterului de etaj se făcea printr-o platformă de cărămidă, demolată în urmă cu aproximativ 15 ani.
Bombardat în 1919
După inaugurarea monumentului (care a avut loc cu două luni înainte de Marea Unire de la 1918), odată cu noua realitate politică și socială, în februarie 1919, turnul a fost dinamitat pe toate cele patru colțuri, încercându-se dărâmarea lui. Se observă de asemenea urmele de gloanțe pe corpul clădirii. Fotografiile de epocă confirmă faptele petrecute.
Revenind la arhitectura clădirii, la etajul superior, retras față de ziduri, pe cele patru laturi au fost lăsate deschideri, cu partea superioară semicirculară, trei dintre acestea, fiind astăzi zidite.
De o parte și de cealaltă a acestora, au fost realizate fante de observație, cel mai probabil de către apărarea pasivă, în timpul celui de al Doilea Război Mondial. Dovadă că aceste amenajări rectangulare, întărite cu metal, nu existau în perioada interbelică, atunci când în jurul turnului a fost amplasat cimitirul soldaților germani, stă o fotografie realizată de Emil Fischer și reprodusă pe o carte poștală în anul 1942.
Este menționat pe cartea poștală faptul că imaginea reprezintă: „Cimitirul Eroilor pe Dealul Gușteriței. Heldenfriedhof am Hammersdorferberg”. Din această fotografie se observă reparațiile efectuate la trei dintre laturile clădirii. Platforma pe care a fost zidit Turnul Memorial, înaltă de aproximativ 1 m față de nivelul de călcare al dealului, pe latura dinspre oraș este dotată cu 11 trepte din ciment. Tot pe latura sudică, dealul a fost consolidat printr-un zid de ciment, străpuns la margini de intrări în trepte.
În jurul Turnului memorial, pe trei dintre laturi, în toamna anului 1918, a fost amplasat cimitirul militarilor germani, cuprinzând un număr de aproximativ 130 de morminte. Decizia mutării soldaților din locul unde fuseseră înhumați inițial, probabil din cimitirele localităților unde căzuseră în luptă, a survenit în anul 1918 și a fost pusă în practică de autoritățile locale. Plăcile de mormânt au fost grupate de o parte și de cealaltă a turnului, pe aliniamentul dinspre Sibiu fiind amplasat un rând de morminte.
Între anii 1942-1943, Societatea săsească pentru îngrijirea mormintelor de război din Transilvania (S.K.G.F.), cu sediul în Sibiu, s-a ocupat de desființarea unor cimitire mici și înființarea altora mai mari, care să cuprindă un număr mai mare de morminte. Motivul invocat a fost acela al îngrijirii mormintelor, lucru care nu s-ar fi putut înfăptui în cimitirele satelor.
În august 1942, plăcile din marmură pe care erau menționat gradul militar, numele militarului, regimentul din care făcea parte, anul nașterii și al decesului, au fost mutate în incinta bisericii romanice din Cisnădioara. Osemintele soldaților au fost mutate de asemenea, cu ajutorul tinerilor etnici germani din localitate.
În prezent Turnul este administrat de Urbana SA, care l-a și reabilitat complet
În anul 2019, luna octombrie, Turnul Memorial a fost reabilitat atât la interior cât si exterior de către SC Urbana SA, administratorul locației. În urma ultimei reabilitări făcută de Urbana SA, turnul a primit și o instalație de iluminat arhitectural care îl face vizibil din oraș și pe timpul nopții.