IPS Laurențiu, Mitropolitul Ardealului a binecuvântat lucrările realizate la Biserica din Dobârca

Credincioșii Parohiei Dobârca, Protopopiatul Săliște, județul Sibiu, s-au bucurat, duminică, 25 august 2024, de prezența Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Laurențiu, scrie mitropolia-ardealului.ro.

Foto: mitropolia-ardealului.ro

Cu acest prilej, Înaltpreasfinția Sa a binecuvântat lucrările realizate în ultimii ani. În soborul slujitor, sub protia Înaltpreasfinţiei Sale, s-au aflat Pr. Petru-Toader Damian, protopop de Săliște, Pr. Nicolae Laţchescu, preotul paroh Liviu Dumitru Vasiu, împreună cu alți slujitori ai Sfintelor Altare.

În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Laurențiu a explicat celor prezenți însemnătatea pericopei evanghelice din Duminica a 9-a după Rusalii, în care se face referire la Umblarea pe mare – Potolirea furtunii.

Foto: mitropolia-ardealului.ro

„Când ne rugăm să-I cerem lui Dumnezeu ajutorul  cu lacrimi, cu umilință, cu stăruință. Chiar dacă primim, asemenea Sf. Ap. Petru, acea mustrare părintească: «Puțin credinciosule, de ce te-ai îndoit?», vedem că apostolul a rămas în comuniune cu Hristos. Apostolul Petru s-a bucurat și el de minunea pe care a săvârșit-o Mântuitorul Hristos și de faptul că toți L-au mărturisit, L-au recunoscut ca Fiu al lui Dumnezeu. Corabia aceasta, care mergea pe valuri, simbolizează Biserica lui Hristos. Așa se numește Biserica, și lăcașul acesta are formă de navă, dar cine este cârmaciul acestei corăbii? Nu sunt ucenicii. Deși cei care au condus corabia cunoșteau legile mării, pentru că erau pescari, vedem că Mântuitorul Iisus Hristos i-a pus la o probă, și anume ca ei să vadă că nu pot să facă nimic fără El, fără cârmaci. De aceea, Biserica – pe care noi o asemănăm cu o corabie – este Trupul tainic al lui Hristos, care e comunitate, dar este și lăcașul de închinare. În lăcașul de închinare ne întâlnim cu Hristos, Care e prezent în mod real, ne împărtășim cu Trupul și Sângele Lui. Dacă avem această dragoste de a fi cât mai aproape de El, să ne împărtășim cu Trupul și Sângele Său. Corabia trece prin valuri, viața noastră este iarăși asemănată cu valurile mării prin care trece corabia vieții noastre. Deci, odată, Biserica este corabia mântuirii, care Îl are cârmaci pe Hristos, dar și noi avem o corabie a noastră, cu care trebuie să călătorim prin valurile vieții și Biserica noastră a suferit multe încercări. […] în momentul în care noi ne simțim ocrotiți în corabia mântuirii, al cărui conducător este Însuși Mântuitorul nostru Iisus Hristos, nu avem de ce să ne mai temem. Vom merge înainte cu El și puteam să-I dăm și noi slavă. Să fim mulțumitori, să Îl preamărim și să Îi mulțumim pentru toate darurile revărsate asupra noastră și să cerem pace și liniște.”, a spus ierarhul.

La momentul chinonicului, preotul paroh a transmis mulțumiri Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Laurențiu al Ardealului pentru binecuvântarea adusă în mijlocul comunității.

Foto: mitropolia-ardealului.ro

La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, l-a hirotesit iconom stavrofor pe preotul paroh Liviu Dumitru Vasiu, iar părintelui Nicolae Laţchescu i-a acordat Crucea Șaguniană pentru clerici. De asemenea, a acordat acte de cinstire lui Ioan Troancă, primarul orașului Miercurea Sibiului, și binefăcătorilor care au contribuit la procesul de înnoire a lăcașului de cult.

Foto: mitropolia-ardealului.ro

Satul Dobârca este locul unde s-a născut părintele Dimitrie Cunțan, compozitorul care a notat pentru prima dată, în sistemul de notație liniar, cântările bisericești din Transilvania. Comunitatea actuală este adunată în jurul bisericii din sat, locaș de cult închinat Adormirii Maicii Domnului.

Actuala biserică este amenajată în fostul cămin cultural din sat. Spațiul liturgic este are formă dreptunghiulară, construcția fiind veche de 150 de ani. Sub îndrumarea părintelui paroh Liviu Dumitru Vasiu, cu contribuția credincioșilor și a altor binefăcători, a Primăriei Miercurea Sibiului, s-au efectuat în ultimii ani ample lucrări de reabilitare și înfrumusețare ale locașului de cult.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura