Iohannis: „Nu visez măriri“

De ziua lui, Klaus Iohannis se descrie ca un om simplu, apropiat de familie, care nu doreşte să lase Sibiul şi România.

Reporter: Cât aţi realizat din ce aţi promis sibienilor în campania electorală?

 

 

Klaus Iohannis: Cam tot. Dacă nu aş fi învăţat să îmi programez atâta cât se poate face şi ce e programat să şi fac, nu aş fi la al 13-lea an de mandat. Nu e o chestiune de lipsă se modestie sau de altceva. Pur şi simplu, în toţi aceşti ani, împreună cu tot aparatul Primăriei, am învăţat cum să planificăm lucrările.

Reporter: Unii şoferi vă critică pentru că în Sibiu aţi asfaltat străzi, după care au venit muncitorii firmelor de utilităţi, care au distrus asfaltul, pentru a săpa. Aţi rezolvat problema aceasta a drumurilor?

Klaus Iohannis: Nu s-a mai întâmplat în ultima vreme. Probleme punctuale există tot timpul, dar lucrări care se suprapun în sens invers nu mai există.

Reporter: În campanie promiteaţi că până la finalul acestui mandat veţi asfalta toate străzile importante, de pământ, din Sibiu. Vă menţineţi promisiunea?

Klaus Iohannis: Da. Au mai rămas câteva sute de străduţe, dar le rezolvăm prin toate mijloacele posibile. Şi acum avem investiţii în curs, pe bugetul local, pe fonduri europene, pe banii atraşi de la BERD şi aşa vom şi continua.

Reporter: Sunteţi mulţumit de economia Sibiului şi de rata şomajului din municipiu?

Klaus Iohannis: Stăm foarte bine. Nu am avut regrese în niciun an, nici măcar în anii de criză şi multe firme care s-au stabilit în Sibiu în ultimii ani s-au apucat de lucrări de extindere. Acest lucru arată că locaţia economică nu este doar stabilă, ci este foarte bună şi ne dă încredere. Şomajul în municipiul Sibiu este în continuare foarte mic, putem doar să extrapolăm, fiindcă statistica oficială lucrează pe întregul judeţ, dar nu este o temă şomajul în municipiul Sibiu, ceea ce arată că sunt suficiente locuri de muncă pentru sibieni, lucru, poate, cel mai important din tot ce se poate face în acest sens.

Reporter: Totuşi, nu aţi mai reuşit să atrageţi investitori noi.

Klaus Iohannis: Nu. Asta ţine probabil mai mult de situaţia generală economică, decât de situaţia Sibiului.

Reporter: Ca destinaţie turistică, unde aţi plasa Sibiul într-un top al României şi al Europei?

Klaus Iohannis: În România, cert suntem între primele locaţii. Acum, în ce poziţie suntem în Europa, dintre toate localităţile, este greu de evaluat, dar toate aceste apariţii în publicaţii prestigioase arată că ne îndreptăm vertiginos spre partea de sus a clasamentului.

Reporter: Sunteţi printre singurii primari din România care nu ţine audienţe pentru cetăţeni. Veţi schimba acest lucru?

Klaus Iohannis: Nu. Nu le ţin. Merge excepţional. Colegii şi colegele din Primărie ţin audienţe, fiindcă noi trebuie să dăm posibilitatea unor cetăţeni să vină să-şi exprime anumite doleanţe şi le pot exprima în scris, pe e-mail sau în audienţă la colegii care se ocupă de probleme specifice.

Reporter: Când vă întâlniţi cu oamenii pe stradă, nu vă asaltează cu întrebări, cu doleanţe?

Klaus Iohannis: Mă şi abordează, dar nu sunt asaltat de sibieni.

Reporter: Va mai urma un mandat de primar al Sibiului?

Klaus Iohannis: Este puţin devreme pentru o astfel de evaluare.

Reporter: Unde vă vedeţi peste trei ani?

Klaus Iohannis: Vom putea discuta peste doi ani mai bine. Acum sunt prea mulţi factori care greu pot fi evaluaţi.

Reporter: Tot timpul aţi declarat că sunteţi legat de Sibiu, că nu doriţi să părăsiţi oraşul…

Klaus Iohannis: Aşa este. Am aceeaşi dorinţă de a rămâne în Sibiu.

Reporter: Acum conduceţi comisia PNL de regionalizare. Aţi progresat în partid cu discuţiile despre regionalizare?

Klaus Iohannis: Nu este nimic finalizat. Conceptul care este foarte probabil este cel care funcţionează acum, doar că regiunile de dezvoltare se vor transforma în regiuni administrative. Niciun alt model până în momentul de faţă nu a reuşit să-l înlocuiască pe acesta. Dar mai durează. Mai sunt luni de zile de negocieri, de cercetări, până când putem să vorbim de un model de regionalizare. Aşa că e devreme, dar cred că este bine să se facă regionalizarea, cred că este bine să se continue modernizarea administraţiei locale în România şi cred că este bine să se continue descentralizarea, inclusiv prin regionalizare.

Reporter: Aţi declarat că vreţi ca Sibiul să fie capitală regională. Aţi discutat acest lucru la Bucureşti?

Klaus Iohannis: Îmi doresc, mi-ar place ca Sibiul să devină capitală regională, dar aceste lucruri nici măcar nu se negociază încă.

Reporter: Sunteţi un primar sas, perceput că conduce Primăria ca în Germania. Dvs. vă simţiţi la Sibiu ca în Germania?

Klaus Iohannis: Eu mă simt ca acasă în Sibiu. Sunt multe lucruri asemănătoare. Dacă România este ţară membră a UE, foarte multe lucruri sunt la noi la fel ca la ei. Şi vor fi din ce în ce mai multe.

Reporter: Recent, d-l deputat al FDGR aprecia că decalajul dintre România şi Germania este de câţiva zeci de ani în unele domenii. Cum vedeţi această diferenţă?

Klaus Iohannis: Este posibil să se facă astfel de statistici, dar, după părerea mea, sunt contraproductive şi în realitate nu arată neapărat mare lucru. Tot aşa, putem să spunem că orice sat de la 20 km de Sibiu este la o perioadă X în spatele Sibiului. Decalajul bănuiesc că rămâne foarte multă vreme în picioare, aşa cum nu cred că vreun sat din zona Sibiului va ajunge la nivelul Sibiului vreodată, prin natura lucrurilor, fiindcă întotdeauna un centru care se dezvoltă mai puternic este în faţă şi ceilalţi îl urmează. Tot aşa este puţin probabil să credem că vom prinde, pe timpul vieţii noastre, timpurile în care noi vom avea acelaşi venit pe cap de locuitor ca şi cei din Germania sau acelaşi nivel de realizare a infrastructurii rutiere sau altele. Este o iluzie. Ceea ce putem să facem şi trebuie să facem este să ajungem la un nivel de trai acceptabil şi poate să ajungem la micşorarea deosebirii dintre Europa de Vest şi România.

Reporter: Vă doriţi să îmbătrâniţi în România sau în Germania?

Klaus Iohannis: Eu mă văd la Sibiu.

Reporter: Este ceva ce vă doriţi de ziua dvs., vă puneţi dorinţe?

Klaus Iohannis: Este o zi obişnuită, diferenţa constă în faptul că primesc mai multe telefoane. Nu, nici de ziua mea, nici de Anul Nou, nu sunt un exprimător de dorinţe şi voinţe. Câteodată mai primesc şi cadouri, mai degrabă simbolice, dar nu foarte multe.

Reporter: Sunteţi născut într-o zi de 13 şi astăzi sunteţi şi în al 13-lea an de mandat de primar. Cifra 13 v-a purtat doar noroc în viaţă sau şi ghinion?

Klaus Iohannis: Pentru mine a fost cu noroc.

Reporter: Înainte de a fi primar şi politician, aţi fost profesor de fizică. Acum, ca primar şi politician, puteţi aplica vreo lege din fizică? Sau din matematică? Spre exemplu, în politică, distanţa cea mai scurtă între A şi B este tot linia dreaptă?

Klaus Iohannis: Dacă vrem să trecem în zona mai practică, cel mai scurt drum între A şi B este cel cunoscut.

Reporter: Sunteţi un politician al compromisului?

Klaus Iohannis: Atunci când este rezonabil, da. Nu poţi face politică fără compromisuri.

Reporter: Aţi renunţat la principii, ca politician? V-aţi negociat principiile?

Klaus Iohannis: Nu. De asta e bine ca un politician să aibă principii puţine şi sănătoase, fiindcă dacă are prea multe şi prea artificiale, ajunge cam repede să şi le încalce.

Reporter: V-aţi schimbat ca om de când aţi devenit prim-vicepreşedinte al PNL?

Klaus Iohannis: Nu.

Reporter: Sunteţi mai fericit acum, faţă de cum eraţi anul trecut?

Klaus Iohannis: Nu, dar nici mai nefericit.

Reporter: Unii s-ar fi aşteptat să spuneţi că sunteţi mai fericit acum când sunteţi numărul 2 din PNL, staţi la masă cu cei care conduc ţara…

Klaus Iohannis: Fericirea mea nu în asta stă.

Reporter: Dar în ce constă fericirea dvs.?

Klaus Iohannis: Fericirea oricărui om stă în ce face şi ce gândeşte el în interiorul lui. Gradul de fericire nu ţine aproape deloc de factorii externi. Este rezultatul unui studiu pe care l-au făcut specialiştii şi sunt de acord cu el, nu am ajuns eu la această concluzie direct. Nu visez la măriri pe funcţii. La vârsta la care am ajuns, dacă ai vrut să obţii ceva, ai obţinut. Orice altceva este poate un bonus, dar nu ceva ce trebuie neapărat. Dacă în spate nu e un om, atunci titulatura nu are o valoare.

Reporter: Totuşi sunteţi perceput ca fiind rece, sobru, foarte strict. Este bine că sunteţi perceput astfel?

Klaus Iohannis: Da. E bine. Eu sunt aşa cum cred că trebuie să acţionez în calitate de primar şi fiecare interpretează ce doreşte de acolo, important este ca echipa să facă treabă. Nu mă preocupă modul cum vede unul sau altul. Fiecare îşi face imaginea lui.

Reporter: Ce principii guvernează în relaţiile dvs. cu ceilalţi?

Klaus Iohannis: Corectitudinea este extrem de importantă. Sunt principiile generale pe care e bine să le aplice un manager, să trateze oamenii corect, să nu judece precipitat, să asculte şi alte opinii, nu numai ale celor care-i laudă acţiunile. Cred că este important să am o cantitate rezonabilă de feed-back-uri şi să fie reprezentative.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura