Iohannis: Avem un sistem educațional al lui Manole; e nevoie de o regândire a învățământului

Președintele Klaus Iohannis a caracterizat sistemul educațional ca fiind unul „al lui Manole”, care a ”căpătat o boală – reformita cronică”, adăugând că este nevoie de o regândire a acestuia, motiv pentru care proiectul „România Educată” face parte din Proiectul de țară.iohannis cercetasi„Am considerat că este cazul să ne adunăm să vedem ce vrem noi să construim, un adevărat proiect de țară care să arate cum vrem noi să arate România peste 20, 30, 50 de ani și cum ajungem acolo. Cum putem să aflăm aceste lucruri? Simplu. Adunând oameni care doresc să se implice, ce se poate face, cum se poate și atunci vom avea un răspuns. Sper ca la anul să vă pot prezenta Proiectul nostru de țară, care va descrie unde vrem să-și găsească România locul, dacă vrem să rămânem la margine, cum suntem geografic, sau în centru, dacă vrem ca România să fie o țară de muncitori necalificați sau poate avem ambiția să facem din România o țară inteligentă, cu oameni foarte bine educați, dacă vrem să distrugem în continuare sistemul de sănătate sau educație, dacă vrem să avem spitale moderne, performante, școli moderne și performante. Aceste lucruri ne preocupă și sunt o parte esențială”, a afirmat Iohannis, la Liceul „Carol I” din Câmpulung Muscel.

El a precizat că din acest motiv a inițiat proiectul „România Educată”. „România educată este calea spre viitorul României. Fără o generație educată nu se poate construi viitorul. Fără școli bune, dascăli pe măsură și fără părinți care înțeleg de ce fac copiii carte nu putem să mergem mai departe”, a adăugat Iohannis. Potrivit șefului statului, proiectul „România Educată” nu este o reformă. „Cred că nu este o reformă, cel puțin sper, din cel puțin două motive. (…) Sistemul educațional românesc a căpătat o boală – o reformită cronică. Am avut 11 miniștri de la Revoluție, fiecare făcând o reformă sau două, așa nu se poate. (…) Nu poți să dărâmi și să reconstruiești permanent, fiindcă atunci ajungi la mitul lui Manole. Noi am făcut un sistem educațional al lui Manole”, a precizat el.

El a subliniat că este nevoie de o reală regândire a sistemului de învățământ. „Trebuie să știm unde vrem să fie sistemul educațional din România peste 20, 30, 50 de ani. Mi se pare inadmisibil ca un elev care intră în clasa a IX-a să nu știe cum va da Bacalaureatul. Trebuie să știe din clasa a V-a. (…) Trebuie să aibă un parcurs școlar previzibil”, a arătat Iohannis.

Acesta a menționat că primele concluzii ale proiectului „România Educată” nu vor apărea mai devreme de sfârșitul anului viitor.

De asemenea, șeful statului a apreciat ca dezinteresată dezbaterea recentă din Senat cu privire la sistemul de educație.

Șeful statului a mai spus că liceele pedagogice trebuie păstrate. „În medie, liceele pedagogice au fost în top. Acum avem altă formă de pregătire – de institutor, care presupune studii aprofundate și prelungite. Cred că rolul liceelor pedagogice sau cu profil în zona fostelor licee pedagogice au în continuare un rol foarte important, fiindcă acolo se pregătesc cel mai bine tinerii. (…) Cred că merită păstrate nu numai din motive emoționale liceele pedagogice. Ele vor avea un rol pozitiv și în viitor”, a susținut Iohannis.


AGERPRES

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*