Iohannis a cules lauri în Germania

Românii cred cu tărie în proiectul european, în capacitatea sa de a asigura democraţia şi prosperitatea cetăţenilor europeni, a declarat sâmbătă, la Munchen, preşedintele Klaus Iohannis.

Într-o alocuţiune susţinută în limba germană, cu prilejul decernării premiului „Franz Josef Strauss 2018“, de către fundaţia germană „Hanns Seidel“, şeful statului a evocat personalitatea lui Strauss, care a fost, cu adevărat, un gânditor politic şi vizionar, cu mult înaintea timpului său. Ceremonia de acordare a premiului a avut loc la Palatul Regal din Munchen. Șeful statului a fost însoţit de prima doamnă. Cuplul prezidenţial a fost aplaudat minute în şir, iar Carmen Iohannis a primit flori.

Relații strânse

Potrivit președintelui, relaţiile dintre România şi Germania sunt puternice, de natură strategică şi au ca fundament numeroase reuşite comune, dar şi dorinţa de a construi împreună un viitor mai bun pentru Europa. Totodată, există o dinamică deosebită a consultărilor politice, caracterizate de o viziune comună pe teme europene, de securitate şi de politică externă. Relaţiile economice bilaterale s-au dezvoltat consistent, astfel că nivelul schimburilor comerciale au ajuns la peste 30 de miliarde de euro în prezent.

Testul european

Iohannis a mai amintit că, pe 9 mai 2019, oraşul Sibiu va găzdui un important summit, care va influenţa în mod decisiv viitorul proiectului european. „Soluţia ţine de noi toţi şi constă în angajarea pe calea solidarităţii şi a unităţii, în mod pragmatic şi credibil. Important este ca UE să-şi păstreze, în mod onest, valorile şi principiile sale fundamentale şi să identifice căi concrete pentru a fi mai apropiată de cetăţenii săi, a căror securitate şi prosperitate să fie garantate. Sunt convins că un proiect european în aceşti parametri reprezintă calea prin care vom reuşi să progresăm către o Europă prosperă, puternică şi sigură. România consideră că doar prin unitatea statelor membre pot fi preîntâmpinate tendinţele de divizare pe care, din păcate, le întâlnim astăzi în interiorul Uniunii. Românii cred cu tărie în proiectul european, în capacitatea sa de a asigura democraţia şi prosperitatea cetăţenilor europeni. Asemenea concetăţenilor mei, sunt şi eu încrezător în forţa proiectului european. Am convingerea că, prin dialog şi prin cooperarea noastră strânsă, UE va depăşi întărită această perioadă în care este supusă unor adevărate teste de rezistenţă“, a mai spus preşedintele, citat de Agerpres.

Secretul succesului

În cadrul ceremoniei de la Munchen, discursul Laudatio a fost rostit de către Barbara Stamm, preşedintele Parlamentului din Bavaria, în prezenţa preşedintelui Fundaţiei „Hanns Seidel“, Ursula Männle, precum şi a premierului Landului Bavaria, Markus Söder, europarlamentari şi a numeroase personalităţi ale lumii politice şi sociale, reprezentanţi ai Corpului diplomatic din ambele ţări. „Înţeleg că dvs. aveţi o viziune de ansamblu şi înţelegeţi ansamblul. Sibiul de astăzi este printre investitorii străini prima adresă din România, aceasta datorită efortului dvs. neobosit. Acum pe agenda dvs. nu e doar Sibiul, ci întreaga Românie. Relaţiile germano-române şi bavarezo-române au urcat cu ajutorul dvs. pe o nouă treaptă şi pentru acesta vă mulţumesc şi vă felicităm din tot sufletul pentru conferirea premiului“, a arătat Barbara Stamm. La rândul său, Markus Söder a evocat excelentele relaţii dintre Bavaria şi România, precum şi activitatea politică a lui Iohannis, ca şef al statului, dar şi ca primar al Sibiului.

Donație pentru UCOS

Distincţia „Franz Josef Strauss“ este însoţită şi de un premiu în valoare de 10.000 de euro, pe care preşedintele Klaus Iohannis a decis să îl doneze în scop caritabil Fundaţiei „Un copil, o speranţă“ din Sibiu, care derulează proiecte în domenii precum sănătatea, educaţia şi asistenţa socială, printre acestea aflându-se şi programe pentru sprijinirea copiilor diagnosticaţi cu autism şi sindromul Down.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura